'Háborúra néha szükség van' - mondja a friss Nobel-békedíjas

A háború időnként szükséges, a háború bizonyos mértékig az emberi érzések kifejezése. Ne tévedjünk: a gonosz jelen van a világban. Egy erőszakmentes mozgalom nem állíthatta volna meg Hitler csapatait - fogalmazott csütörtökön, Oslóban Barack Obama a Nobel-előadásában, azaz a beszédben, amelynek kíséretében átvette az októberben neki megítélt békedíjat.

"A háború időnként szükséges, a háború bizonyos mértékig az emberi érzések kifejezése. Ne tévedjünk: a gonosz jelen van a világban. Egy erőszakmentes mozgalom nem állíthatta volna meg Hitler csapatait" - fogalmazott csütörtökön, Oslóban Barack Obama a Nobel-előadásában, azaz a beszédben, amelynek kíséretében átvette az októberben neki megítélt békedíjat.

Az amerikai elnök azzal a paradox helyzettel szembesült: a ceremóniára alig egy héttel azután került sor, hogy újabb 30 ezer amerikai katona Afganisztánba vezénylését jelentette be. Ezért több érvet is felsorakoztatott politikájának indoklására. "Nem lehet tárgyalással meggyőzni az al-Kaida vezetőit, hogy tegyék le a fegyvert. Nem a cinizmusra való felhívás azt mondani, hogy időnként szükséges erőt alkalmazni, hanem a történelem, az emberi tökéletlenség és az ész határainak felismerése. Én vagyok a felelős ifjú amerikaiak vezényléséért, hogy egy távoli földön harcoljanak. Egyesek közülük ölni fognak. Másokat megölnek majd" - mondta a 90 éve, Woodrow Wilson óta az első amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt vehette át az elismerést.

Washingtoni hírek szerint Obama Martin Luther King, Nelson Mandela és Elie Wiesel hasonló alkalommal elmondott beszédét tanulmányozta, amikor a sajátjára készült. "Kelet-Európa" formájában utalt térségünkre, II. János Pál pápára és Lech Walesára.

Obama védelme Norvégia eddigi legnagyobb biztonsági műveletét követelte meg, amely - további paradoxonként - 92 millió koronába (3 milliárd Ft) került, azaz csaknem tízszerannyiba, mint a díjjal járó 10 millió korona (322 millió Ft), amelyet az elnök egyébként nem tart meg.

A helyszínen tüntetők is megjelentek, "Obama: megnyerted a díjat, most érdemeld is ki!" táblát tartottak a magasba. Ugyanakkor az elnök - mint Nobel-díjának bejelentésekor is - ezúttal is hangsúlyozta: mély alázattal fogadja el az elismerést, és "a történelem óriásaihoz, Schweitzerhez és Kinghez, Marshallhoz és Mandelához képest, akik megkapták e díjat, az én eredményeim csekélyek".

Az elnök korábban is tréfásan idézte kislányát, aki az októberi bejelentés reggelén így helyezte perspektívába az elismerést: "Apa, megkaptad a Nobel-díjat, Bo-nak (a családi kutyának) pedig ma van a születésnapja."

Ugyanakkor Obama világossá tette, hogy a kitüntetést külpolitikája elismerésére fogja felhasználni. "Nem az a cél, hogy népszerűségi versenyt nyerjek vagy mégoly tekintélyes díjat, mint a Nobel. A cél, hogy előmozdítsam Amerika érdekeit. Ha sikeres vagyok ezeken a tárgyalásokon (ti. Iránnal, Észak-Koreával, stb.), úgy a bírálatok egy része remélhetőleg lecsillapodik, de ez amúgy sem foglalkoztat annyira. Ha pedig nem vagyok sikeres, úgy a világ minden méltatása és díja sem leplezheti ezt el" - mondta a ceremóniához kapcsolódó sajtótájékoztatóján Obama, aki az éjjel repülte át az óceánt, hogy a kongresszusi viták idején minél kevesebb időt töltsön külföldön. Részben ez az oka, hogy a koppenhágai klímacsúcsra sem innen ugrik be, hanem majd a végére utazik át.

 

 

 

Thorbjorn Jagland, a norvég Nobel-bizottság elnöke és Barack Obama az ünnepségen 2009. december 10-én Oslóban
Norwegian Nobel Committee chairman Thorbjoern Jagland (L) applauds as Nobel Peace Prize laureate U.S. President Barack Obama poses with his diploma and medal after receiving the prize at the award ceremony in Oslo City Hall December 10, 2009. The Nobel committee is awarding the peace prize to Obama for his extraordinary efforts to strengthen international diplomacy and cooperation between peoples and cited his push for nuclear disarmament. REUTERS/Kevin Lamarque (NORWAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.