Átadták a Nobel-békedíjat Martti Ahtisaarinak

Ünnepélyesen átadták a Nobel-békedíjat szerdán Martti Ahtisaari volt finn államfőnek, az ENSZ volt koszovói különmegbízottjának Oslóban. A kitüntetett szerint az Egyesült Államok és más nagyhatalmak nem várhatják meg, hogy az izraeliek és a palesztinok elpusztítsák egymást.

Martti Ahtisaari szerdán vette át Nobel-békedíját az oslói városházán. Ez alkalomból nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek. Úgy vélte: a közel-keleti helyzet megoldatlansága kedvezőtlen hatással lehet más térségekre is. "Ha Palesztinában nem sikerül a rendezést megvalósítani, akkor úgy gondolom, komoly nehézségeink lesznek Afganisztánban, Iránban és Irakban. Ha a nagyhatalmak célja a közel-keleti béke elérése, nem engedhetik meg a két félnek, hogy életük a jövőben még bonyolultabb és nehezebb legyen, mint most" - fogalmazott Ahtisaari.  

Barack Obamáról szólva úgy vélte, hogy a jövő hónapban hivatalba lépő megválasztott amerikai elnöknek megvannak a tervei, hát valósítsa meg őket. Az interjúban kitért arra, hogy meglepték a Görögországban kitört zavargások, de az ott elszabadult indulatok arra figyelmeztetnek: Európa sem védett a konfliktusokkal szemben. Reméli, hogy lecsillapodnak a kedélyek, ám az erőszakos cselekmények arra mutatnak: ezek kitörésének veszélye a társadalmakban lappang.

A Norvég Nobel-bizottság a 71 éves Ahtisaari számos sikeres nemzetközi, mintegy 30 éve tartó békeközvetítő akcióját ismerte el a rangos kitüntetés odaítélésével. A finn ENSZ-diplomata eredményesen közvetített például 2005-ben az indonéziai Aceh tartomány lázadói és az indonéz központi kormány között. 1989-1990-ben a világszervezet namíbiai főmegbízottjaként felügyelte a dél-afrikai annexió alól felszabaduló ország függetlenné válásához vezető átmenetet. Finnország elnöke 1994-től 2000-ig volt.

Ahtisaari a zimbabwei helyzetet elemezve elkeseredését fejezte ki Robert Mugabe diktátorral kapcsolatban, rámutatva: a nemzetközi közösség képtelen volt eleget tenni a beavatkozásra vonatkozó kötelességének, amikor "valami szörnyen rosszra fordult". Emlékeztetett arra: miután Zimbabwe megszületett, Mugabe volt Afrika reménye. Milyen vágyálom késztethet valakit az abszolút hatalom megszerzésére, mint azt ő cselekedte? - tette fel a kérdést Ahtisaari.

A közel egymillió euróval járó elismerést Ole Danbolt Mjoes, a Nobel-bizottság elnöke nyújtotta át Ahtisaarinak az oslói városházán. A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a svéd alapító, Alfred Nobel hazájában, hanem a norvég fővárosban adnak át.

Az alapító halálakor még egy államot alkotott a ma már két ország, s Nobel a végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda. A természettudományi, a közgazdasági és irodalmi Nobel-díjakat néhány órával később, délután adják át Stockholmban.

Martti Ahtisaari az oslói ünnepségen, a kitüntetés átvétele után
Martti Ahtisaari az oslói ünnepségen, a kitüntetés átvétele után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.