Aszad következő célpontja Dera városa

Homsz és Idlib után most Derát lövik Bassár el-Aszad szír elnök csapatai. Az Amnesty International jelentése kegyetlen kínzásokról számol be.

Rami Abdelhaq aktivista arról adott hírt, hogy körülbelül 20 tank és páncélos vette körül szerdán Dera város al-Balad körzetét, és légvédelmi fegyverekkel lövik az épületeket. A város arról nevezetes, hogy egy évvel ezelőtt Derában kezdődtek a felkelések Aszad ellen.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja hétvégén találkozott Aszaddal, akinek a válaszait már állítólag megkapta. Annan látogatása óta az erőszak nem csökkent, Homsz után három napja elkezdték támadni Idlibet és most Derát.

– A támadás ma reggel kezdődött, a felkelők visszalőnek, de alig van fegyverük – közölte Abdelhaq telefonon. Az eseményekről sajnos keveset tudni, az emberi jogi szervezeteket és az újságírókat ugyanis nem engedik be az országba. Az ENSZ viszont bejelentette, hogy a Szíriával szomszédos országokba emberi jogi ellenőröket küldenek, hogy összegyűjtsék a szemtanúk vallomásait.

Az ENSZ szerint eddig körülbelül 8000 az áldozatok száma, egy év alatt 230 ezren menekültek el az otthonaikból, 30 ezren külföldre.

Az Amnesty International ma bemutatott jelentése pedig feltárja, hogy a szíriai felkelések során letartóztatott állampolgárok szisztematikus kínzásnak vannak alávetve fogva tartásuk ideje alatt. A Szíriában jelenleg tapasztalható kínzás és embertelen bánásmód a hatóságok részéről a '70-es és '80-as évek sötét évtizedeinek állapotára emlékeztetnek.

A felkelés kezdete után majdnem egy évvel megjelenő „Meg akartam halni: Megszólalnak a kínzást túlélő szírek” című jelentés 31 olyan módszert mutat be, amellyel a biztonsági erők és a katonaság kínozták a fogvatartottakat. A megmenekült áldozatok beszámolóit 2012 februárjában dokumentálták a szervezet munkatársai Jordániában.

Az Amnesty International jelentésében bemutatott beszámolók újabb bizonyítékai annak, hogy az országban emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el.

A szervezet többször felszólított a szíriai helyzet rendezésére és a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének hatáskörébe utalására, azonban az Oroszország és Kína által két ízben megvétózott ENSZ BT határozat ilyen tartalmú rendelkezése és annak elfogadása a mai napig várat magára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.