Aszad nem bujkál és nem halt meg

Évtizedekre destabilizálhatja a Közel-Keletet, ha győznek a felkelő erők, mondta Bassár el-Aszad szír elnök egy interjúban. A Nyugatot kétszínűséggel vádolta, és cáfolta, hogy megölték volna, ahogy azt is, hogy bujkál.

A szír elnök egy török tévének adott interjúban kritizálta Törökország „esztelen és éretlen” vezetőit, illetve arab szomszédait is, akik szerinte felfegyverzik és bújtatják a felkelőket. – Ha a zavargás Szíria felosztásához vagy a lázadó erők győzelméhez vezet, akkor a konfliktus elkerülhetetlenül átgyűrűzik a szomszédos országokba, és dominóeffektust idéz elő a Közel-Keleten, illetve azon túl – jelentette ki fenyegetően Aszad elnök.

A szír vezető az interjúban csak megerősítette, amit már egy ideje mondogat: ha megbukik, akkor Szíria és a térség zordon jövő elé néz. Ellenségei azonban inkább úgy gondolják, hogy éppen ragaszkodása a hatalomhoz, ami pusztítást hozott. Az ENSZ szerint a 2011 márciusa óta tartó konfliktusban eddig hetvenezren haltak meg, és az sem ritka, hogy naponta kétszázan vesztik életüket. Több mint egymillió menekült regisztrált a környező országokban, és a Nemzetközi Vöröskereszt szerint közel négymillió embernek kellett elhagynia az otthonát az országon belül, írja a Reuters. Libanon és Jordánia egyre nehezebben küzd meg a menekülthelyzettel, míg a konfliktus vallásos jellege – a főleg szunnita felkelők állnak szembe a síita iszlám alavita irányzatához tartozó elnökkel – Libanonban és Irakban is feszültségeket okoz.

Aszad az interjúban azzal vádolta ellenfeleit, hogy „vallási szlogeneket” használnak, és azt is elmondta, hogy szerinte miben áll a harc lényege: a népet történelmi időkbe visszautalni akaró államok és erők állnak szembe azokkal, akik a népet egy virágzó jövőbe vezényelnék. Aszad valószínűleg a két abszolút monarchiára, a szunnita Katarra és Szaúd-Arábiára utalt, akiket azzal vádol, hogy fegyverekkel segítik a felkelőket.

A szír elnök kifejtette, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök katari pénzből toborzott zsoldosokat, akiket Szíriába küldött. Figyelmezette azonban korábbi szövetségesét, hogy a vérengzést nem olyan könnyű kordában tartani. – A szíriai tűz fel fogja égetni Törökországot is. Ő (Erdogan) ezt sajnos nem látja – mondta Aszad, és hozzátette, hogy a török miniszterelnök a konfliktus kezdete óta nem ejtett ki egy igaz szót sem.

Az elnök bírálta az Arab Ligát is, amely szervezet 2011 novemberében függesztette fel Szíria tagságát, múlt hónapban azonban csúcsértekezletükre Szíria képviselőjeként a Moaz al-Khatib vezette ellenzéki delegációt hívták meg. Szerinte az Arab Liga nem legitim, és az arab államokat, nem pedig az arab embereket képviseli, az arab államok pedig nem tükrözik az arab emberek akaratát. A nyugati országokat az elnök kétszínűnek nevezte, és elmondta, hogy Franciaország és Nagy-Britannia az Egyesült Államok támogatásával mészárolt Líbiában, Törökország pedig térdig jár a szír vérben. – Valóban ezek az országok aggódnak a szír emberek vére miatt? – tette fel a kérdést az elnök.

Az elmúlt két hétben az ellenzéki aktivisták többször Aszad halálhírét keltették. Az elnök leszögezte, hogy nem bujkál sem Oroszországban, sem Iránban. Mint eddig, most is Damaszkuszban él, annak ellenére, hogy egyre véresebbek a harcok a főváros peremkerületeinél.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szombaton közölte, hogy Damaszkusz közelében, al-Otajbah településnél csaptak össze a felkelők a kormánypárti erőkkel, Dzsaramana délkeleti külvárosban pedig több aknagránát csapódott be. Az utóbbi hetekben a déli Deraa tartományban is előretörtek a lázadók, ami miatt Izrael is aggódik: a harcok miatt félő, hogy a viszonylagos nyugalom felborul a Golán-fennsíkon, amelyet Izrael 1967-ben foglalt el Szíriától, majd 1981-ben annektálta a területet.

Utcakép Deir al-Zorból
People walking down a street are pictured through a hole in a building in Deir al-Zor April 4, 2013. Picture taken April 4, 2013. REUTERS/ Khalil Ashawi (SYRIA - Tags: CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.