Aszad állítja: nem vet be vegyi fegyvert

Amerikai és európai források szerint a szír kormányerők bevethetik a vegyi fegyvereket a felkelők ellen. Hillary Clinton erélyesen figyelmeztette Szíriát: ha ilyet tesznek, az USA akcióba lép. A szír–török határ mentén tovább folynak a harcok, sokan Törökországba menekülnek.

Amerikai és európai források szerint a szír kormányerők gyanús műveleteket végeztek a hadsereg vegyifegyver-készleteivel. Azt feltételezték, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők esetleg bevethetik a vegyi fegyvereket a felkelők ellen. Előzőleg Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Prágában kijelentette: az USA bizonyosan akcióba lép, ha ilyesmi megtörténne.

A szír ellenzék – a Reuters szerint – úgy vélekedik, hogy az Aszad-rezsim kész bevetni komolyabb eszközöket is a 20 hónapja tartó felkelés letörésére. A szír kormány minderre válaszul közleményt adott ki, amely szerint „ismételten megerősíti, hogy semmilyen körülmények között nem használna ilyen típusú fegyvereket saját népe ellen”.

Az elmúlt hetekben a felkelők jelentős sikereket értek el a török határhoz közeli térségekben. Elfoglaltak egy vízi erőművet és egy olajmezőt, katonai bázisokat is ellenőrzésük alá vontak. Törökország a fokozott légitevékenység miatt azt kérte a NATO-tól, telepítsen a határterületre Patriot légvédelmi rakétákat. Ezt a kérést az atlanti szövetség hamarosan kielégíti – írják török lapok.

Harcok Szíria török és libanoni határa mentén

Szíriai harci gépek egy felkelők által elfoglalt épületet bombáztak hétfőn a török határ mentén, szíriai oldalon. Tizenegy ember megsebesült, többtucatnyi civil átmenekült a határ túloldalára – közölte egy török tisztségviselő.

Ceylanpinar török határváros polgármesteri hivatalának egy tisztségviselője azt mondta, hogy a szíriai gépek a biztonsági erők egy volt épületét támadták, amely a felkelők kezére került. Két bombát dobtak le a török határtól mintegy 300 méter távolságban.

A helyszínre török mentőautók érkeztek. Legkevesebb tizenegy szíriai sebesültet vittek Ceylanpinar kórházába – mondta a neve elhallgatását kérő illetékes. Az Anadolu török hírügynökség videofelvételein azt látni, hogy nagy füst terjeng a térség felett, és tucatnyi szíriai civil a szögesdróton átmászva Törökországba menekül.

Egy nappal korábban libanoni katonák tűztek össze szíriai felkelőkkel – írta a libanoni nemzeti hírügynökség. Beszámolója szerint a Bekaa-völgyben, Kaa falu mellett állomásozó libanoni katonák vasárnap késő este viszonozták a szíriai oldalról őket ért tüzet.

Sokan attól tartanak, hogy az arab tavasz leghosszabban tartó és legtöbb halálos áldozattal járó felkelése regionális háborúba taszíthatja Szíria szomszédait.

A szíriai kérdés lesz a homlokterében Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő megbeszéléseinek is. Putyin hétfőn érkezett Isztambulba. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb szövetségese, míg Erdogan novemberben gyávaságnak nevezte az elnök harcát népe ellen, és távozásra szólította fel őt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.