Aszad új kormány alakítását rendelte el

Bassár el-Aszad szíriai elnök új kormány megalakítását rendelte el szerdán, a legfontosabb pozíciók eddigi birtokosai azonban a helyükön maradnak.

Az államfő június közepén - a három éve tartó polgárháború közepette - tette le a harmadik hétéves ciklusának kezdetét jelentő hivatali esküjét. Aszadnak az elnökválasztási folyamat részeként kell új kormányt kineveznie, írja a hirado.hu.

Váel Nadír el-Haláki jelenlegi kormányfő és helyettese mellett Valíd Moallem külügyminiszter és Fahad Dszászim al-Freidzs védelmi miniszter is megtarthatja a posztját. A tájékoztatás szerint egyebek mellett a belügyi, az igazságügyi, a vallásügyi és a tájékoztatási tárca élén sem történt változás.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint tíz tárca élére került új ember. A fejlesztési minisztérium vezetését például a júniusi elnökválasztáson 4,3 százalékot szerzett Haszan Abdalláh en-Núri kapta.
A szíriai kormány huszonkilenc miniszterből és hat államtitkárból áll, az igazi hatalom birtokosa azonban elemzők szerint az ország elnöke. Mindazonáltal a damaszkuszi vezetés egyes becslések szerint csak az ország területének nagyjából felét ellenőrzi.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 190 ezret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.