Aszad Prágában írná alá a rendezési szerződést

Bassár el-Aszad szíriai államfő szerint reális esély van arra, hogy a szíriai helyzet rendezéséről szóló megállapodást Prágában írják alá. A szír elnök erről a Cseh Televízióban hétfőn este sugárzott interjúban beszélt.
A tűzszünetről szóló nyilatkozat esetleges prágai aláírásának lehetőségét első ízben Milos Zeman cseh államfő említette szeptemberben az ENSZ Közgyűlésén elmondott beszédében. Zeman állítása szerint az elgondolást a szír kormány és az ellenzék egyaránt támogatja. Aszad ennek eshetőségét most megerősítette. „Természetesen ez reális lehet. A szíriaiak azt mondják, nem lehet a békekonferencia például Franciaországban, mert Franciaország támogatja a terrorizmust, támogatja a háborút, és nem támogatja a békét”. A szír államfő szerint a prágai helyszín Csehország „kiegyensúlyozott álláspontja miatt” általános támogatásra fog találni.

Aszad az interjúban ismét azt hangoztatta, a szíriai helyzet politikai rendezésének feltétele azoknak a felkelő csoportoknak a veresége, amelyek – mint fogalmazott – megdöntésére törekednek. „Minden a szíriaiak kezében van” – szögezte le. A szíriai háború következtében már több mint 11 millió ember vált földönfutóvá.

A szír államfő szerint az Európába tartó menekültek között különféle emberek megtalálhatóak. „Ami a szíriai menekülteket illeti, többségük jó szír, hazafi, rendes ember. Természetesen terroristák is keveredtek közéjük, ez tény. Hogy hányan, azt nehéz lenne megmondani” – fogalmazott Aszad az interjúban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.