Putyin légi támadásokat indíthat Szíriában

Az orosz parlament felsőháza szerdán megszavazta, hogy Moszkva légi támadásokat indíthat az Iszlám Állam ellen Szíriában. Oroszország az elmúlt hetekben folyamatosan növelte katonai jelenlétét Szíriában, de alakulataik eddig csak a kormányellenes csapatokat támadták, amelyek az amerikaiaktól kaptak kiképzést. 

Genfben hamarosan összeülnek Oroszország, az Egyesült Államok, Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom képviselői, hogy Szíria ügyéről tárgyaljanak. Eközben bejelentették, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesei iraki központtal létrehoztak egy központot, ahová a szíriai állapotokra vonatkozó hírszerzési adatok futnak be Oroszországtól, Iraktól, Irántól és Szíriától. A stáb létrehozásának közlése figyelmeztetés: egy atomhatalom, egy regionális hatalom és két ingatag szövetségesük nem adja fel a harcot a damaszkuszi kormány megmentéséért. Nyilvánvaló, hogy az Iszlám Államot (IS) légi csapásokkal és dróntámadásokkal nem lehet megsemmisíteni. Most mégis nyílhat rá esély: sikerülhet nemzetközi felhatalmazást szerezni a terrorállam megsemmisítéséhez.

Az elmúlt hetekben Oroszország folyamatosan növelte katonai jelenlétét Szíriában. Az orosz alakulatok azonban nem az IS-t támadták, hanem a kormányellenes csoportokat, amelyek az amerikaiaktól kaptak kiképzést. Vlagyimir Putyin és Hasszan Rohani iráni elnök az ENSZ-ben szorgalmazta a terrorizmus elleni harcot, ám ők ezen a szíriai rendszerellenes erőket értik.

A nyugati vezetők is egyre-másra adnak ki nyilatkozatokat, amelyekben elismerik, hogy Aszad nélkül nem lehet rendezés Szíriában. Igaz, Barack Obama New York-i beszédébe beleszőtt egy Aszad lemondását követelő fordulatot is. Aszadról eddig csak az hangzott el, hogy mennie kell, ám a finomított új verzió David Cameron brit kormányfőtől már úgy szól: a rezsim jövője nem lehet hosszú távú.

Ez a nyugati álláspont jelentős fordulat. Amikor a szírek az „arab tavasz” részeként először követeltek demokráciát, lehetségesnek látszott a békés átmenet. Ám a rezsim brutálisan lecsapott a tüntetőkre, szinte kiprovokálta a fegyveres ellenállást. Aszadot alighanem az iráni–orosz kettős biztatta az erődemonstrációra. Putyin nem engedhette, hogy újabb Nyugat-orientált állam keletkezzék egy kliense romjain. Irán pedig túl sokat invesztált Szíriába, hogy elveszítse szövetségi rendszere koronagyémántját.

Szíriát Moszkva fegyverezte, pénzelte és diplomáciai hátországgal látta el az ENSZ-ben. Teherán valóságos nemzetközi brigádot állított össze Aszad védelmére, s átirányította a libanoni Hezbollahot. Ez is csak arra volt elég, hogy a szír kormány a közel-keleti ország alig több, mint egyharmadán kapaszkodjon meg. A Hezbollah nemrég visszavonta alakulatait Szíriából, ám helyükre állítólag Iránból érkeznek síita fegyveresek.

Eddig nem bizonyult sikeresnek a nyugati–arab támogatás sem. A töredezett szír ellenzék csoportjai többet harcolnak egymással, mint Aszaddal, közben a szunnita IS lépett elő vezető erővé. Szíria romokban hever, s ennek az egyik következménye a menekültválság. Ez utóbbi kényszerítette a nyugati vezetőket, hogy új megoldásokat keressenek. A légi csapások egyelőre csak a civilek szenvedéseit növelik – az IS nem rendül meg tőlük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.