Aszad amnesztiát ígér

Széles körű amnesztiát ígért hétfőn Baszár el-Aszad, szíriai elnök, akit kevesebb mint egy hete választottak újra – írja a Reuters.

Az állami média által nyilvánosságra hozott határozat szerint Aszad néhány esetben a halálbüntetést életfogytig tartó börtönbüntetésre cserélte, számos esetben csökkentette a börtönévek számát vagy pedig teljesen eltörölte azokat.

Azok a külföldiek, akik azért mentek Szíriába, hogy „ egy terrorista csoporthoz csatlakozzanak vagy hogy terrorista cselekményt kövessenek el" szintén amnesztiát kaphatnak abban az esetben, ha egy hónapon belül megadják magukat a hatóságoknak – állítja a rendelet. Az emberrablók szintén felmentést kapnak, amennyiben szabadon engedik túszaikat.

A Reuters szerint Aszad a felkelések és a polgárháború kitörése óta számos esetben adott amnesztiát. Ellenfelei szerint azonban a fogvatartottaknak csak egy részét engedték ki. Valójában ezrek – köztük Aszad politikai ellenfelei és aktivisták – vannak börtönben, ahol számos visszaélés történik ellenük.

A korábbi szíriai béketárgyalásokat vezető ENSZ-különmegbízott, Lakhdar Brahimi szerint Aszad nyílvánosságra hoztak egy listát azokról, akiket az ellenzékiek kértek, hogy engedjenek szabadon. Brahimi ugyan hozzátette, hogy tudja, ötven- és százezer között van azok száma, akiket börtönben tartanak fogva. Néhányukat pedig minden nap megkínozzák – mondta Brahimi a Der Spiegel napilapnak a hétvégén.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.