Ásványvizet és tűzifát ajánl cybertámadás esetén a vezérkari főnök

Rendszeresen ellenőrzi otthonában az ásványvízkészletet és a vészhelyzetre felhalmozott tűzifát is. Van még egy vízgyűjtő tartálya is, s André Blattmann úgy gondolja: teljes mértékben felkészült egy XXI. századi vészhelyzetre. Arra, hogy egy internetes vírustámadás kiiktatja az elektromosáram-ellátást és a vízszolgáltatás is leáll. – A cybertámadás a legnagyobb fenyegetés. Ha a célpont a villamosenergia-hálózat, s minden sötétbe borul, akkor van igazán szükség a hadseregre. Ilyen esetben ugyanis csak az utcákra vonult katonaság képes megakadályozni a fosztogatásokat – nyilatkozta a svájci hadsereg vezérkari főnöki posztját betöltő Blattman altábornagy.

A háromcsillagos svájci tábornok a Schweiz am Sonntag című lapnak adott interjút. A Spiegel Online által ismertetett cikk a Gripenekre irányuló kérdéssel indul: vajon a 8,1 millió lakosú, fél Magyarországnál is kisebb területű alpesi köztársaságnak valóban szüksége van-e a svéd harci gépekre. A 22 darab, együléses Gripen JAS-39-es beszerzéséről a május 18-ra kiírt népszavazás lesz hivatott dönteni. Blattmann biztos abban, hogy a svájciak a biztonság, vagyis a svéd vadászbombázók megvásárlása mellett foglalnak állást. A gépek ára 3,13 milliárd svájci frank, további 3 milliárd frankba kerül a fenntartásuk. A svájci légierő F-5-ös vadászgépeit várhatóan 2016-ban kell majd lecserélni. A felmérések szerint a lakosság 52-53 százaléka ellenzi a Gripen-ügyletet – írta a zürichi Tages-Anzeiger.

Az 58 éves altábornagy szerint az ukrajnai és krími eseményeknek is az legfőbb tanulsága, hogy a jövő kiszámíthatatlan. A semlegesség szerinte csak akkor hiteles, ha az megfelelő minőségű és mennyiségű fegyverzetre épül. – Aki nem tudja magát megvédeni, annak diktálják, hogy mit kell tennie – hangoztatta Blattmann, aki egyfajta hideg háborús retorikát használva azt tanácsolja a svájciaknak, hogy halmozzanak fel vésztartalékokat otthonaikban. Ő és felesége 300 liter ásványvizet tart a házukban, méghozzá szigorúan szénsavmenteset, azt is hatszor másfél literes kiszerelésben. Emellett nem árt jó pár ételkonzervet is beszerezni, pár napot azokkal is át lehet vészelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.