Már Moszkva is rámordult Szíriára

Kétezer polgári halottja lehet a szíriai elnök elleni megmozdulásoknak, amelyekkel szemben Basar Asszad a hadsereget vetette be. Ígéretei sem hatottak a lázadókra. Washington szerint az államfő már nem legitim vezetője Szíriának.

Tankokkal, mesterlövészekkel támad Basar Asszad az ellene március óta folyó lázadások gócpontjaira. A ramadán ünnepi hónapjának kezdetén indított felszámoló akció Hamában érte el eddigi csúcspontját: a hétszázezres városban a százötvenet is elérheti a héten megöltek száma. Az országot 29 évi kormányzás után apjától 2000-ben átvevő Asszad többpártrendszert engedélyező utasítása már nem elegendő a távozását követelő tiltakozók megnyugtatására, noha eredetileg fő követelésük épp a Baath párt csaknem ötven éve tartó kizárólagos hatalmának leépítése volt.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán első péntekén Szíria több városában tízezrek gyülekeztek, hogy követeljék Bassár el-Aszad elnök távozását, és szolidaritásuktól biztosítsák a hat napja ostromgyűrűbe zárt Hama lakóit. A nagy hőség ellenére tüntetést szerveztek Damaszkuszban, a dél-szíriai Daraa és Deir ez-Zór tartományban, az északi Kamisliben és az ország középső részén fekvő Homszban is. Több mint 12 ezren vonultak fel az észak-nyugati Idlíb tartománybeli Bensben, hogy rendszer bukását követeljék és támogassák Hamát és Deir-ez-Zórt - mondta el Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője.

Washington csütörtökön a szíriai elnök és fivére mellett az állítólag üzleti érdekeiket képviselő Muhammad Hamsora is kiterjesztette szankcióit. Ennek értelmében a Hamsho International Group céggel tilos üzleti együttműködést folytatniuk amerikai cégeknek. – A szíriai kormány okolható a kétezer civil halottat követelő beavatkozásokkal – jelentette ki az Egyesült Államok külügyminisztere. Hillary Clinton hozzátette: Asszad elvesztette hatalmi legitimációját – tudatta a BBC. Péntekre virradóra négy tüntetőt lőtt le a hadsereg Damaszkuszban is. Az ország több városában és a szomszédos Libanonban is szolidaritási megmozdulások zajlottak a hamai tüntetők mellett

A lázadás tűzfészkének számító Hama, ahol a hadsereg sorozatos támadásaiban több tucatnyian haltak meg egy hét alatt, továbbra is el van zárva a külvilágtól, a hadsereg megszakította a távközlési összeköttetést a várossal. Egy szemtanú szerint Hamában a katonák szerdán fürtös bombákat vetettek be, és mesterlövészek voltak a magánkórházak tetőzetén. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője, Rámi Abder-Rahmán szerint több mint ezer család hagyta el a várost.

A szíriai vezetés mozgástere tovább szűkülhet azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán nyilatkozatot fogadott el, amely elítéli az erőszak alkalmazását a civilekkel szemben – írta a Reuters. Ez ugyan még távol van egy határozat elfogadásától, de jelzi, hogy a Damaszkusz mellett eddig határozottabban kiálló Moszkva álláspontja is változóban. Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön Asszadot a reformok mielőbbi érvényesítésére és az ellenzékkel való kiegyezésre szólította fel. „Mind a személyes beszélgetéseinkben, mind a neki küldött levelekeben arra szólítottam fel [Asszadot[, hogy hajtson végre azonnali reformokat, tárgyaljon az ellenzékkel és állítsa helyre a békét. Ha ezt elmulasztja, szomorú sors vár rá.” – hangzott a vészjósló orosz elnöki figyelmeztetés.

Libanoni tüntetők szolidaritási akciója az Asszad ellen tiltakozók mellett.
Lebanese Islamists carry flags and shout slogans during a protest in solidarity with Syria's anti-government protesters, in Tripoli, northern Lebanon August 3, 2011. REUTERS/Omar Ibrahim (LEBANON - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.