Asszadnak háborús bűnökért kellene felelnie

Még mindig nem engedik be a Vörös Keresztet a szíriai Homsz Baba Amr negyedébe. Egyes hírek szerint a rezsim katonái el kezdték begyűjteni a 11 évesnél idősebb fiúkat.

A szír hatóságok tegnap óta nem engedik be Homsz Baba Amr negyedébe a Vörös Keresztet, a konvoj Homszban éjszakázott. A hatóságok arra hivatkoznak, hogy előbb az aknákat akarják eltakarítani a városból.

A súlyosan sérült Edith Bouvier újságírót és William Daniels fotóriportert tegnap menekítették ki Baba Amrból
French journalist Edith Bouvier (L) is loaded onto an ambulance on a stretcher after her arrival on a government plane at Villacoublay military airport near Paris March 2, 2012. French photographer William Daniels (R) speaks with relatives after his arrival on a government plane at Villacoublay military airport near Paris March 2, 2012.

Mindeközben megkezdődött Homsz más negyedeinek bombázása, és olyan hírek is kiszivárogtak, mely szerint Asszad katonái bosszúból kivégzik a Baba Amrban maradt embereket, egyes hírforrások szerint pedig megkezdték begyűjteni a 11 évesnél idősebb fiúkat.

A szír állami televízió Baba Amrról mutatott képeket, amelyeken jól látszik a hatalmas pusztítás. A közvetítés szerint a rombolást külföldiek irányította terv szerint fegyveres terrorista csoportok követték el azért, hogy megingassák az ország stabilitását. Az adásban senkit nem látni az utcán, és amíg a Vörös Kereszt nem tud bemenni a városba, nem is lehet megmondani, hogy hányan maradtak életben.

Paul Conroy, a Sunday Times kimenekített fotósának beszámolója szerint, ami Szíriában folyik, az szisztematikus népirtás. Conroyon, és a spanyol Javier Espinosán kívül tegnap sikerült kimenekíteni egy francia újságírót és egy fotóst, a súlyosan sérült Edith Bouvier-t és William Daniels-t is. A harcokban elhunyt tudósító és fotós, Marie Colvin és Remi Ochlik holttestét már átadták a szír hatóságok.

A harcok és az Asszad-rezsim fokozódását látva Ban Ki-moon ENSZ főtitkár azt mondta, a szervezet nem teljesítette kötelességét, és ezzel az Asszad-rezsimet bátorította a civilek elnyomására, ezért arra van szükség, hogy végre egységesen lépjenek fel.

Nicolas Sarkozy szerint „botrány”, ami Szíriában történik. Pénteken Sarkozy és David Cameron is azt javasolta, hogy Assadot állítsák nemzetközi bíróság elé háborús bűnökért.

Vlagyimir Putyin viszont elítélte a nyugati országokat, amiért támogatják a szír ellenzéket, szerinte ez csak olaj a tűzre. Az orosz külügyminisztérim viszont kijelentette, hogy ha katonai beavatkozásra kerül a sor, Oroszország nem fogja azt megakadályozni.

Eközben Szíria szerte tüntetnek az Asszad-rezsim ellen, az aktivisták azt mondják, hogy a tüntetőket könnygázzal, golyózáporral próbálják szétkergetni, és tömegesen tartóztatják le az embereket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.