Asszad általános amnesztiát hirdetett

A szíriai elnök általános amnesztiát hirdetett minden bűnre, amelyet a felkelés tíz hónapja alatt követtek el. Rendezési terv továbbra sincs.

A Szana hírügynökség jelentése szerint az amnesztia a hadsereg minden dezertőr katonájára vonatkozik, aki január végéig feladja magát, továbbá minden tüntetőre és azokra is, akik engedély nélkül tartott fegyvereiket beszolgáltatják. Bár Basár Asszad elnök a felkelés kezdete, azaz március óta már számos alkalommal adott amnesztiát a börtönfoglyoknak, az ENSZ becslése szerint még mindig 14 ezer ember van rácsok mögött politikai okokból az országban.

Az amnesztia kihirdetésével párhuzamosan Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy bejrúti koferencián az erőszak megfékezésére szólította fel Asszadot: „Vessen véget az erőszaknak. Ne gyilkolja tovább a saját népét” – fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Megfigyelők szerint a most meghirdetett amnesztiában még mindig nincs jele annak, hogy Asszad hogyan akarja rendezni a tíz hónapja tartó konfliktust. Szíriában időről időre több tízezer ember vonul az utcákra, hogy a rezsim távozását követelje, annak ellenére, hogy a hadsereg folyamatos megtorló akcióinak vannak kitéve. A hatósági erőszakban az ENSZ szerint eddig több mint ötezer ember halt meg, ezért Katar emírje szombaton még azt a lehetőséget is megpendítette – az arab világból elsőként –, hogy külföldi erőknek kellene bevonulniuk Szíriába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.