Asszad: Befejeződtek a szír katonai hadműveletek

Basar el-Asszad szíriai elnök azt közölte telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy leállították a tüntetők elleni hadműveleteket az országban - jelentette be csütörtökön a világszervezet.

Basar el-Asszad szíriai elnök azt közölte telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy leállították a tüntetők elleni hadműveleteket az országban - jelentette be csütörtökön a világszervezet. Ban Ki Mun korábban szintén telefonon követelte a szíriai elnöktől, hogy állítsák le a katonai műveleteket és vessenek véget a tömeges letartóztatásoknak." Aktivisták szerint szerdán is 20 ember halt meg a hadsereg tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakjában, így már majdnem kétezer pogláro halottja van a márciusban indult Asszad-ellenes tüntetések leverésének.

A főtitkár "kifejezte rémületét azon legutóbbi jelentések hallatán, amelyek szerint Szíriában továbbra is tömegesen megsértik az emberi jogokat, és a szíriai biztonságiak túlzott erőt alkalmaznak a lakossággal szemben, egyebek között Latakia város ar-Rámel negyedében, ahol több ezer palesztin menekült él. A főtitkár hangsúlyozta, hogy azonnal le kell állítani minden hadműveletet és tömeges letartóztatást" - írja az ENSZ közleményében.

A körülbelül 5000 palesztin menekült hollétéről - akik a szíriai hadsereg felszólítására hagyták le a menekülttábort - egyelőre nem tudni.

Ban Ki Mun egyébként "hiteles" reformok bevezetésére is felszólította a szíriai elnököt, és arra is, működjön együtt a tüntetések leverését kivizsgáló ENSZ emberi jogi vizsgálattal.

Aszad nem sokkal korábban még azt hangoztatta, hogy országa nem enged a nemzetközi közösség arra irányuló nyomásának, hogy hagyjon fel a katonai műveletekkel.

Diplomaták szerint az ENSZ Emberjogi Főbiztossága kérni fogja csütörtökön a Biztonsági Tanácsot - amely ezen a napon tanácskozik a szíriai válságról -, hogy indíttasson vizsgálatot a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) a szíriai tüntetések véres elfojtása ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.