Assange szenátusi székkel kerülné el a vádemelést

Julian Assange csak azért lenne szenátor, hogy elkerülje a vádemelést az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Ezt nyilatkozta egy ausztrál portálnak a Wikileaks-alapító, aki még mindig Ecuador londoni nagykövetségén bujkál.

Ha nyerne a szenátusi választáson, akkor azzal elkerülhetné a vádemelést az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, nyilatkozta Julian Assange egy ausztrál hírportálnak Ecuador londoni nagykövetségén. A Wikileaks-alapító tavaly nyáron menekült a nagykövetségre, hogy elkerülje Svédországnak való kiadatását, ahol szexuális bűncselekmények miatt kellene felelnie.

Assange menedéket is kapott Ecuadortól, nyár óta azonban nem mozdult ki az épületből, a brit hatóságok ugyanis azonnal letartóztatnák, mivel megszegte szabadlábra helyezésének feltételeit. Assange egyébként attól tart, hogy Svédországból továbbküldenék az Egyesült Államokba, ahol a titkos dokumentumok kiszivárogtatása miatt kémkedéssel vádolhatnák meg, és akár életfogytig tartó börtönt vagy halálbüntetést is kaphatna. A Wikileaks-alapító azonban a portálnak azt is megjegyezte, hogy a svéd hatóságok ellene felhozott vádjai „darabjaira hullottak”, ezért ejteniük kellene az ügyet.

Nagy-Britanniából egyelőre úgysem engedik ki, ezért Assange mással próbálkozik: indul a szeptember 24-ei szenátusi választásokon, és abban reménykedik, hogy ott majd széket szerez. Így már biztos nem vádolnák meg kémkedéssel, az Egyesült Államok ugyanis emiatt nem menne bele egy diplomáciai konfliktusba, írja a The Guardian brit lap.

Assange tavaly már utalt arra, hogy a Wikileaksből pártot alapítana, és így több jelöltet is indítanának különböző államokban. Ahhoz, hogy a Wikileaks pártot regisztrálják, ötszáz, a választási névjegyzéken szereplő polgár igazolását kell megszerezniük. Assange biztos abban, hogy ezt elérik. Állítólag Victoria államban indul majd, és ha mandátumot szerez, de nem tud visszatérni Ausztráliába, akkor egy őt képviselő személy – a Wikileaks Ausztrál Polgárok Szövetségének szóvivője szerint az egyik párttag – fogja elfoglalni a szenátusi széket. Ha Assange elnyeri a hat évre szóló mandátumát, akkor leghamarabb 2014. július 1-jén foglalhatja el székét.

A törvények szerint a külföldön élő ausztrálok indulhatnak a szenátusi választásokon, ha legfeljebb három évvel ezelőtt hagyták el az országot, és elutazásuktól számítva hat éven belül vissza is térnek. Assange azt állítja, hogy legutoljára 2010 júniusában járt az országban, tehát lehet szenátorjelölt.

Julian Assange a világnak üzen Ecuador londoni követségének erkélyéről
Wikileaks founder Julian Assange speaks to the media outside the Ecuador embassy in west London on August 19, 2012. Assange used the balcony of Ecuador's London embassy on Sunday to berate the United States for threatening freedom of expression and called on U.S. President Barack Obama to end what he called a witch-hunt against WikiLeaks. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.