Assange szenátusi székbe ülne

Julian Assange Wikileaks-alapító indulna az ausztráliai szenátusi választásokon 2013-ban. Assange szerint a Wikileaks párt alapítása már nagyon előrehaladott állapotban van, ráadásul sok „kiváló személyiség” is támogatja Ausztráliában.

Julian Assange Wikileaks-alapító indulna az ausztráliai szenátusi választásokon 2013-ban. Assange szerint a Wikileaks politikai párt alapítása már nagyon előrehaladott állapotban van, ráadásul sok „kiváló személyiség” is támogatja Ausztráliában.

A Wikileaks-alapító a Fairfax Mediának adott interjújában elmondta: pártja kiállna a nyílt kormányzati politikáért és harcolna a személyes információk védelméért. Assange elmondta, tengerentúli választóként regisztrálhat Új-Dél-Wales és Victoria államokban is, hamarosan eldönti, hol teszi meg ezt.

Ahhoz, hogy a Wikileaks pártot regisztrálják, 500, a választási névjegyzéken szereplő polgár igazolását kell megszerezniük. Ha Assange mandátumot szerez, de nem tud visszatérni Ausztráliába, akkor egy őt képviselő személy fogja elfoglalni a szenátusi széket, írja a The Guardian.

A szivárogtató portál 41 éves alapítója júniusban menekült Ecuador londoni nagykövetségére, hogy menedéket kérjen, és így elkerülje Svédországba történő kiadatását, ahol szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt kérdeznék ki. Assange attól tart, hogy innen továbbvinnék az Egyesült Államokba, ahol kémkedés miatt életfogytiglani börtönre vagy akár halálra is ítélhetik. Ezért kijelentette, hogy szívesen elmegy Stockholmba, ha a svéd hatóságok garantálják, hogy nem adják tovább az amerikaiaknak. A brit hatóságok mindenképpen ki akarják adni Svédországnak Assange-t, aki nagykövetségre menekülésével megsértette az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés szabályait. Ha kilép az épületből, azonnal letartóztatják.

Julian Assange a világnak üzen Ecuador londoni követségének erkélyéről
Wikileaks founder Julian Assange speaks to the media outside the Ecuador embassy in west London on August 19, 2012. Assange used the balcony of Ecuador's London embassy on Sunday to berate the United States for threatening freedom of expression and called on U.S. President Barack Obama to end what he called a witch-hunt against WikiLeaks. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.