Assange mindent el akar mondani

Memoárt ír a WikiLeaks alapítója. Bár Julian Assange saját bevallása szerint veti papírra emlékeit, hogy a szerzői tiszteletdíjból fedezhesse a jogi ügyeivel járó anyagi terheket, ha már nekiáll, mindent elmond.

A WikiLeaks alapítója úgy döntött, mindent elmond: életéről és a titkos dokumentumok kiszivárogtatásáról elhíresült csoportról, a WikiLeaksről.

Alfres A. Knopf amerikai könyvkiadó még karácsony előtt jutott egyezségre Assange-dzsal önéletrajzi könyvéről, amelynek kéziratát 2011 elejére készülhet el. várják. A hírhedt ausztrál hacker és informatikus a Sunday Times-nak elmondta: azért ment bele a könyv kiadásába, mert jogi ügyei komoly anyagi terheket rónak rá.

„Nem akarom megírni ezt a könyvet, de muszáj lesz. A perköltségem már 200 ezer fontra rúg. Meg kell védenem magam és fenntartanom a WikiLeakset is” - mondta. Önéletrajzának megírásáért Assange 800 ezer dollárt kap a német Bertelsmann médiaóriás tulajdonában lévő Random House kiadói csoport amerikai érdekeltségétől, az Alfred A. Knopftól, és további 325 ezer fontot ér az Edinburgh-ban székelő brit Canongate-tel kötött deal. Az egykori újságírónak a napokban a Sunday Times-nak adott interjújából kiderül, hogy a nemzetközi piacról további bevételekre számít, és a sorozatban való közlés exkluzív jogárt is hatszámjegyű csekkre számíthat. A teljes összeg legalább 1,1 millió fontot (360 millió forint) tesz ki.

A könyvnek egyelőre nincs címe.

A WikiLeaks alapítója egxyébként rövid pórázon, elektronikus nyomkövetőben tölti az ünnepeket „jótevője", Vaughan Smith, a Nyugat-Londonban működő befolyásos Frontline sajtóklub alapítójának fényűző suffolki kúriájában. Várhatóan január 11-én jelenik meg legközelebb a londoni bíróság előtt. A svéd hatóságok nemi erőszak gyanúja miatt kérték Londontól Assange kiadatását, egy nővel szembeni nemi erőszak, illetve egy másik szexuális zaklatása miatt  A 39 éves férfi kitart vallomása mellett, amely szerint mind a két fiatal svéd nő készséggel beleegyezett a nemi aktusba. Assange attól tart, hogy Svédország nyomban kiadná az Egyesült Államoknak, ahol Joe Biden elnökhelyettes híresen „high-tech terroristának" nevezte.

A negyedmillió titkos és bizalmas diplomáciai sürgöny és feljegyzés birtokában lévő honlapnak az év eleje óta megháromszorozódtak a költségei a megszerzett információk áttekintése és nyilvánosságra hozatala miatt. A kiszivárogtató website nagymértékben támaszkodik magánszemélyek adományaira, ám a Bank of America, a Visa, a Mastercard és a PayPal pénzügyi szolgáltatók az elmúlt hetekben megtagadták, hogy a WikiLeaks számlájára továbbítsanak felajánlásokat, míg svájci bankja befagyasztotta Assange személyes számláját.

A memoár híre nem aratott osztatlan tetszést az Egyesült Államokban. A New York Daily News honlapján olvasható vezércikk például helyteleníti, amiért a Random House áttételesen támogat egy törvényszegő szervezetet, amely „aláássa az afganisztáni katonai missziót, és kockára teszi külföldön szolgáló amerikaiak megélhetését, sőt, puszta létét is".

Viszlát!
WikiLeaks founder Julian Assange gestures as he leaves Beccles Police station in Suffolk, England December 17, 2010. Assange said on Friday that he was the target of an aggressive U.S. investigation and feared extradition to the United States was "increasingly likely". REUTERS/Paul Hackett (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.