Assange megússza

Csekély a valószínűsége, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emel, kormányzati jogászok szerint ugyanis a WikiLeaks-alapító nem szivárogtatott, csak publikált, így vele együtt a New York Times, a Washington Post és a Guardian újságíróit is törvény elé kellene állítani.

Csekély a valószínűsége, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emel a WikiLeaks portál alapítója, Julian Assange ellen, mert akkor pert kellene indítania egy sor amerikai sajtóorgánum és újságíró ellen is - írta kedden kormányzati forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Az ügyben hivatalos döntés még nem született, és megmarad a WikiLeaks ügyét vizsgáló nagyesküdtszék is, ám a lapnak név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselők szerint csekély a valószínűsége annak, hogy Assange ellen vádat emeljenek – hacsak nem követett el más bűncselekményt a szigorúan titkos katonai és diplomáciai iratok publikálásán felül.

Az Obama-kormányzat olyanok ellen emelt vádat, akik titkos iratok kiszivárogtatásával megszegték a kémkedési törvényt. Közéjük tartozik Edward Snowden informatikus, aki a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtésére vonatkozó iratokat juttatott el a sajtóhoz és az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzője, Bradley Manning, aki a WikiLeakset látta el több százezer dokumentummal. A kormányzatnak dolgozó jogi szakértők rámutattak, hogy Assange publikálta, nem pedig kiszivárogtatta az információkat. Ha őt vád alá helyeznék, akkor ugyanezt az elvet kell alkalmazni az újságírók ellen. Ha viszont azok ellen nem indítanak eljárást, akkor a fordított logikának érvényesülni kellene Assange esetében is.

Ezt a dilemmát az igazságügyi minisztériumban a lap szerint a „New York Times-problémaként" emlegetik, mert Assange felelősségre vonása esetén hasonlóképpen kellene eljárni a New York Times és más lapok, így a Washington Post és a brit Guardian ellen is.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a múlt héten a washingtoni lapnak adott interjújában kijelentette, hogy az amerikai kormány az Egyesült Államokban bíróság elé kívánja állítani Snowdent, aki Oroszországban ideiglenes menedékjogot kapott. Jelezte másrészt, hogy Glenn Greenwaldot, a Guardian volt riporterét, aki a Snowdentől kapott értesülések alapján cikkeket jelentetett meg, hivatala nem kívánja felelősségre vonni. Az amerikai állampolgárságú Greenwald azért nem mer hazatérni Brazíliából, mert attól fél, hogy az Egyesült Államokban bíróság elé állítják.

Az igazságügyi minisztérium tisztségviselői szerint a tárca ugyanígy Manning és Assange esetében is különbséget kíván tenni kiszivárogtató, illetve kiadó vagy újságíró között. Assange és a WikiLeaks képviselői szerint őket hivatalosan senki sem kereste meg azzal, hogy ejteni szeretnék a vádakat, sőt, az igazságügyi minisztérium még arra a kérdésükre sem válaszolt, hogy hol tart most az eljárás. Az ausztrál állampolgárságú Assange Ecuador londoni nagykövetségen él, amióta Quito politikai menedékjogot biztosított neki. Assange-ot Svédországban nemi erőszak vádjával akarják bíróság elé állítani, és ő fél, hogy Stockholm kiadná az Egyesült Államoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.