Assange garanciát akar, hogy nem küldik az USA-ba

A Wikileaks-alapító, Julian Assange garanciát akar, hogy Svédországból nem fogják az Egyesült Államokba küldeni, ahol kémkedés miatt akár halálra is ítélhetik.

– Ez az egész dolog attól függ majd, hogy Nagy-Britannia, Svédország és az Egyesült Államok milyen garanciát nyújt – mondta Assange a Sydney Morning Heraldnak Ecuador londoni nagykövetségén. A Wikileaks-alapító nagyon fél, hogy az Egyesült Államokba küldik, ezért mindenféleképpen garanciát akar, hogy ez nem történik meg. Ennek fejében Svédországba is kész elmenni, ahol szexuális bűncselekmények miatt állíthatják bíróság elé.

Assange támogatói Ecuador londoni nagykövetsége előtt. Vádat még nem emeltek a nemi erőszak ügyében
Supporters of WikiLeaks Founder Julian Assange gather outside Ecuador's Embassy in central London June 20, 2012. Assange has taken refuge in Ecuador's embassy in London and asked for asylum, officials said on Tuesday, in a last-ditch bid to avoid extradition to Sweden over sex crime accusations. REUTERS/Paul Hackett (BRITAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS)

A Wikileaks-alapítót az USA-ban kémkedéssel vádolhatják majd, mivel több, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos dokumentumot és diplomáciai táviratokat is kiszivárogtatott, amelyek kényes helyzetbe hoztak több kormányt is. – Például, ha az Egyesült Államok biztosítaná, hogy semmiféle igazságügyi vizsgálatot nem fog lefolytatni a Wikileaks ügyében, akkor az egy nagyon fontos garancia lenne. A diplomáciai állásfoglalásnak van súlya – mondta Assange.

A Wikileaks-alapító közel egy hete menekült Ecuador londoni nagykövetségére, hogy politikai menedékjogot kérjen, és ne tudják kiadni Svédországnak. Assange azután jutott erre az elhatározásra, hogy a brit Legfelsőbb Bíróság megtagadta kiadatási ügyének újratárgyalását. Azóta a negyvenéves Wikileaks-alapító már többször kritizálta Julia Gillard miniszterelnököt, amiért Ausztrália nem foglalkozik az ügyével. Többek között emiatt menekült az ecuadori és nem az ausztrál nagykövetségre. – Ez az egész politikai ügy, és az ausztrál kormánynak ennek megfelelően kellene segítenie nekem – mondta Assange, és hozzátette, őt megtámadta az USA, a svéd külügy és a miniszterelnök is, ezt pedig nagyon komoly politikai lépésnek kellene követnie Ausztrália részéről. Az ausztrál kormány viszont tagadja a vádakat, és szerintük nehéz bármit is csinálniuk, mert Assange nincs Ausztráliában, és az ausztrál jogot sem sértette meg. Ráadásul Ausztrália szerint arra sincs semmi jel, hogy az USA mindenáron meg akarja kaparintani Assange-t.

Mindeközben megszólalt az ügyben Assange anyja is, akinek sikerült beszélnie a fiával. A nő szerint Assange nagyon reménykedik abban, hogy menedékjogot kap, amúgy pedig rendkívül nyugodt, és sokat jelent neki a támogatás, amit a közvéleménytől kap. A férfi anyja szerint az USA állítólag azzal fenyegette meg Ecuadort, hogy több milliárd dollárnyi segélyt fog visszatartani, ha befogadják Assange-t. Ugyan az ügybe már több állam is belekeveredett, Assange anyja szerint a helyzet tulajdonképpen nagyon egyszerű lenne. – Egy törvényes, bejelentett, több díjat elnyert médiaszervezet és szerkesztője legálisan nyilvánosságra hozta az igazságot a világ legnagyobb szuperhatalmáról – mondta a nő, aki úgy gondolja, gyanús, hogy az iratok nyilvánosságra hozása és a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos vádak egy időbe estek. Szerinte az egész csak ezért van, hogy befeketítsék az igazságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.