Assange egyre rosszabbul van

Julian Assange krónikus tüdőfertőzésben szenved, és az állapota bármikor rosszabbra fordulhat, közölte Ecuador londoni nagykövete.

A Wikileaks alapítója június óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, így próbálja meg elkerülni, hogy Nagy-Britannia kiadja Svédországnak, ahol szexuális bűncselekményekért kellene felelnie. Julian Assange valójában attól tart, hogy innen továbbviszik az Egyesült Államokba, ahol titkos diplomáciai iratok szivárogtatása miatt életfogytig tartó börtönbüntetést vagy halálbüntetést is kaphat.

Ez azt is jelenti, hogy Assange hónapok óta egy elszigetelt, bezárt helyen él. Ana Alban nagykövet szerint a férfi ezért betegedett meg, és állapota bármikor rosszabbra fordulhat. Ecuador korábban már megpróbált biztosítékot szerezni, hogy a hatóságok nem tartóztatják le a Wikileaks-alapítót, ha kórházba viszik. Nagy-Britannia akkor azt közölte, „nem fogják megakadályozni, hogy Assange megkapja azt az egészségügyi ellátást, amire szüksége van”, írja a BBC. Már a múlt hónapban több ecuadori miniszter is figyelmeztetett: Assange nagyon lefogyott, és veszélyben van az egészsége.

Azzal, hogy Assange az ecuadori nagykövetségre menekült, megszegte szabadlábra helyezésének feltételeit. Ha elhagyja a nagykövetség területét, azonnal letartóztathatják.

Alban azt is közölte, hogy Assange-nak szoktak lenni látogatói: miután a nagykövetségen vége a munkaidőnek, a Wikileaks-alapító vendégeket – aktivistákat, ügyvédeket és barátokat – fogad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.