Assange barátai megfizetnek jóakaratukért

Julian Assange megszegte az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés feltételeit, amikor Ecuador londoni nagykövetségére szökött. Ismerősei annak idején kezességet vállaltak, fizetnek, ha Assange nem tartja magát a szabályokhoz. Egy bíróság most egy hónapot adott, hogy a Wikileaks-alapító jótállói kifizessék a közel százezer fontnyi pénzbírságot.

Julian Assange kilenc támogatóját összesen 93 500 font pénzbírság megfizetésére kötelezte hétfőn a bíróság. Assange barátai 2010-ben 140 ezer fonttal biztosították, hogy a férfi nem fogja megszegni óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésének feltételeit.

Tüntető az ecuadori nagykövetség előtt Londonban
A placard is held by a supporter of Julian Assange outside the Ecuador embassy in west London, August 16, 2012. Ecuador has granted political asylum to WikiLeaks' founder Julian Assange, Foreign Minister Ricardo Patino said on Thursday, a day after the British government threatened to storm the Ecuadorean embassy in London to arrest the former hacker. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW)

A Wikileaks-alapítót a brit hadsereg volt kapitánya, Vaughan Smith látta vendégül szabadulása után norfolki otthonában, innen menekült el Assange pár hónapja az ecuadori nagykövetségre. Smith azt ígérte, 20 ezer fontot fizet, ha a férfi megszegi a feltételeket, a bíróságtól 12 ezer fontos büntetést kapott. Rajta kívül többek között fizetnie kell még Philip Knightly ausztrál oknyomozó újságírónak, a Wikileaks két munkatársának és Sir John Sulston Nobel-díjas biológusnak.

Assange támogatói múlt héten kérték a bíróságtól, hogy nézzék el nekik az ügyet. A dokumentumot Smith olvasta fel. Azzal érvelt, hogy semmi befolyásuk nem volt Assange döntésére. Elmondta, nem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy Svédországnak kiadva Assange egy amerikai börtönben végezheti. Az pedig pénzsóvár, hitvány és gyenge emberekként mutatná be őket, ha a férfit arra ösztönöznék, adja fel magát. A támogatók arra is hivatkoztak, hogy a bírságot nem tudnák kifizetni, és az összeg kiesése nagy hatással lenne családjuk jólétére.

A westminsteri bíró elmondta, megérti az álláspontjukat, azt azonban elutasítja, hogy Assange-t kiadnák az USA-nak. A bíró szerint a vádlott menedékjogot kapott Ecuadortól, az pedig, hogy Assange a nagykövetségen keresett menedéket, számára ugyanolyan, mintha Ecuadorba repült volna. Elhiszi, a kezesek mindent megtettek, hogy fenntartsák a kapcsolatot a Wikileaks-alapítóval, legalapvetőbb kötelességüket azonban nem tudták teljesíteni. A bíró azt is elfogadta, hogy Assange kezesei jóhiszeműen cselekedtek, de ha nem kapnának bírságot, akkor az aláásná a kezesek rendszerét.

Smith elmondta, nagyon csalódottak, hogy pénzbírságot kaptak, annak ellenére, hogy közszolgálatot végeztek, miközben 18 hónapig biztosították, hogy Assange ne szegje meg a feltételeket.

A The New York Times információi szerint hamarosan megjelenik egy internetszabadságról szóló könyv, amelynek Assange az egyik társszerzője. A könyv nagyrészt egy Assange és a másik három szerző részvételével lezajlott televíziós interjú szövegén alapul. Az egyik szerző, Jeremie Zimmermann elmondta, hogy az interjút kiegészítették, és például az internet felügyeletéről, az adatvédelemről, a politikai befolyásról, a civil részvételről és a szerzői jogokról is szó lesz a könyvben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.