Assange-ról alkudoznak

Szerdán lesz egy éve, hogy a WikiLeaks alapítója bemenekült Ecuador londoni nagykövetségére. A remeteéletnek nemsokára vége lehet.

Vasárnap óta Londonban tárgyal Ricardo Patino ecuadorii külügyminiszter Julian Assange-nak, a WikiLeaks alapítójának a jövőjéről. Patino tegnap először az országában politikai menedékjogot kért Assange-nál járt az ecuadori nagykövetségen, hétfőn pedig brit kollégájával, William Hague-gel fog tárgyalni. Quito tavaly augusztusban adott menedékjogot Assange-nak, a WikiLeaks alapítója azonban fél elhagyni a nagykövetség területét, amelyről ha kilép, a házi őrizet feltételeinek megsértése miatt letartóztatás fenyegeti. A 42 éves ausztrál aktivistát nemi erőszak vádjával Svédországban törvény elé állítanák, és Stockholm kérte is a kiadatását, Assange viszont nem szívesen menne, hiszen Svédország után könnyedén az Egyesült Államokban végezheti, ahol a a WikiLeaks nagyszabású szivárogtatási akciói – többek között negyedmillió amerikai diplomáciai távirat nyilvánosságra hozatala – miatt vonnák felelősségre.

Assange és Patino az ecuadori nagykövetségen. A körülményekhez képest jól
WikiLeaks founder Julian Assange waves from a window with Ecuador's Foreign Affairs Minister Ricardo Patino (R) at Ecuador's embassy in central London June 16, 2013. Assange sought asylum in the embassy on June 19, 2012, in an attempt to avoid extradition to Sweden. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: POLITICS MEDIA CRIME LAW)

Patino a vasárnapi találkozóról a sajtónak elmondta, hogy Assange a spártai körülményekhez képest jól van. A londoni Knightsbridge-ben lévő nagykövetséget a brit hatóságok folyamatosan figyelik. Ha Assange elhagyja az épületet, és brit felségterületre lép, azonnal őrizetbe veszik és kiadják Svédországnak. Ecuador egyes helyiségeket, a folyosókat és a lifteket a szintén az épületben működő kolumbiai misszióval közösen használ, így elvben már itt is letartóztathatják. A diplomácia védettség a nagykövetség halljára sem terjed ki; elég, ha a WikiLeaks alapítója egy folyosó rossz oldalára téved, hogy letartóztassák. Assange a nagykövetségi szobában sokáig csak egy matracon aludhatott, tavaly novemberben pedig az volt hír, hogy krónikus tüdőfertőzésben szenved.

Assange huszonnégy órás megfigyelésének a költségei márciusig 3,3 millió fontra (átszámítva több mint egymilliárd forintra) rúgtak. Patino korábban többször megvádolta Nagy-Britanniát azzal, hogy megsérti Assange emberi jogait, amikor nem engedi Ecuadorba utazni a férfit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.