Assange marad száműzetésben

Az ENSZ szerint 2010 óta törvénytelenül tartja fogva Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját Nagy-Britannia és Svédország: az önkényes fogva tartással foglalkozó ENSZ-munkacsoport szerint véget kell vetni annak a helyzetnek, amibe az Ecuador londoni nagykövetségére menekült Assange kényszerült, és kárpótlásban is kell részesíteni őt.

A döntés következtében többen úgy gondolták, hogy Assange elhagyja ma délben a nagykövetség épületét, de ügyvédje, Melinda Taylor megerősítette: az újságíró nem hagyja el az képviseletet. Assange ügyvédjei sajtótájékoztatót tartottak, melyen a zsurnaliszta Skype-on jelentkezett be: megköszönte az ENSZ-nek a döntését, melyet abszolút győzelemnek tart, mivel „mentális kínázása” immár hivatalosan is törvénytelennek minősül.

Assange Skype-on nyilatkozott a sajtónak
Assange Skype-on nyilatkozott a sajtónak
Frank Augstein / MTI/AP

Svédország álláspontja azonban nem változott: svéd ügyészek azonnal közölték, hogy a munkacsoport döntésének „nincs formális hatása” az ellene folyó vizsgálatra, különben sem tartja őt senki fogva, az újságíró önként vállalta, hogy az ecuadori nagykövetségen vezekel.

Nagy-Britannia álláspontja is hasonló.

– Mindvégig egyértelműen jeleztük, hogy Assange soha nem volt önkényesen fogva tartva Nagy-Britanniában, hanem önként döntött amellett, hogy az ecuadori követségen tartózkodik, hogy elkerülje a jogszerű őrizetbe vételt. Nagy-Britanniának változatlanul jogi kötelessége kiadni Assange-ot Svédországnak – jelentette ki Philip Hammond külügyminiszter, hozzátéve: az ENSZ döntése egyszerűen nevetséges. Csaknem szó szerint ezt nyilatkozta a brit miniszterelnökség szóvivője is.

Assange sértőnek és miniszterhez képest nívón alulinak minősítette Hammond nyilatkozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.