Ashton tárgyal, a flotta gyakorlatozik

Puhatolózásnál nem több a dolog, de az Európai Unió külpolitikai főképviselője Isztambulban egyeztet az iráni atomprogram körüli patthelyzet lehetséges feloldásáról. Az Egyesült Államok tizenkét szövetségese kedden haditengerészeti gyakorlatba kezdett a Perzsa-öbölben, a Hormuzi-szoros közelében.

Az IMCMEX-12 fedőnévvel rendezett hadgyakorlatról John Miller altengernagy, a térségben állomásozó amerikai hadiflotta parancsnoka azt mondta, hogy az „a tengerben elhelyezett aknákról, a tenger megtisztítására tett nemzetközi erőfeszítésről szól. A gyakorlat része lehet az is, hogyan védjék meg a hajókat, beleértve a tankhajókat az öngyilkos merénylők támadásaitól.” Az USA és szövetségesei így is jelzik Iránnak: nem tűrik el a kőolajszállítás leállítását konfliktus esetén sem. Most az iráni forradalmi gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari is azt nyilatkozta: a manővert védelmi jellegűnek tartja, amely nem fenyegeti országát.

Ashton és Dzsalili árilisi isztambuli találkozójukon. Washington szerint nincs alap a hídépítéshez
European Union foreign policy chief Catherine Ashton (L) and Iran's chief negotiator Saeed Jalili pose for media before their meeting in Istanbul April 14, 2012. World powers and Iran launched a new round of negotiations in Istanbul on Saturday, aiming to resolve a long-standing dispute over Tehran's nuclear programme that threatens to spark a new war in the Middle East. REUTERS/Tolga Adanali/Pool (TURKEY - Tags: POLITICS)

Az Irán és a nemzetközi közösség közötti feszültség fő oka az iszlám köztársaság nukleáris programja. Bár ez Teherán szerint polgári célokat szolgál, a világhatalmak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt gyanítja, hogy ez csak ürügy Teheránnak atomfegyver kifejlesztéséhez. A NAÜ nemrég adott ki egy jelentést arról, hogy az egyik iráni atomlétesítményben, a parcsini katonai támaszponton május óta a kétszeresére emelték az urándúsító centrifugák számát, és nyomokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy az irániak a hangoztatott célhoz, az áramfejlesztéshez szükségesnél magasabb százalékra dúsítanak uránt. Az iráni atomhivatal vezetője, Ferejdun Abbaszi-Davani a minap egyébként azzal kelt ki a NAÜ ellen, hogy a bácsi székhelyű ügynökség szakértői közé „terroristák és szabotőrök szivárogtak be”. Ahogy Abbaszi-Davani állította, összefüggés van a szakértők látogatása és egy robbantás között, amely miatt egy időre leállt a fordói urándúsító áramellátása.

Ezzel párhuzamosan Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője hétfőn puhatolózó tárgyalásokat folytat Szajed Dzsalilivel, Irán főtárgyalójával, amelynek célja felmérni, mennyire hajlandó együttműködni Teherán a NAÜ-vel. Az Ashton által képviselt 5+1 csoport (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) átláthatóságot és mindenekelőtt a dúsítás leállítását követeli Irántól a szankciók enyhítéséért. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az irániak már csak félévnyire vannak attól, hogy atomfegyverük kilencvenszázalékos készenlétben legyen. Irán eddig az időt húzta, és hangzatos nyilatkozatokat tett – hívta fel a figyelmet az izraeli kormányfő, aki keddi nyilatkozatában ismét világos határvonalak megállapítását követelte. Netanjahu szerint ha ezt Teherán átlépi az atomprogramban, akkor indokolttá válik egy légitámadás az iráni atomlétesítmények ellen.

Ez az esetleges megelőző csapás hónapok óta az izraeli–amerikai kapcsolatokat is feszélyezi: a novemberi amerikai elnökválasztás miatt Barack Obama amerikai elnöknek és a demokrata adminisztrációnak nem akarózik rábólintania egy esetleges izraeli akcióra.

Az isztambuli tárgyalások sikeréhez Washington nem fűz sok reményt. Ahogy Hillary Clinton fogalmazott, az asztalon lévő teheráni javaslat „nem alap” az előrelépéshez az atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi gyanú eloszlatásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.