Ashton a gázai blokád további enyhítését szorgalmazta

A Gázai övezet izraeli blokádjának további enyhítését szorgalmazta vasárnapi gázai látogatásán Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője.

Izraelnek meg kellene engednie, hogy az övezet palesztin vállalkozói exportálhassanak is - jelentette ki a politikus.

Ashton tegnap még Rámalláhban kijelentette: a Gázai övezet határait meg kell nyitni, hogy a régió gazdasági élete magára találhasson. A főképviselő azt követően nyilatkozott, hogy találkozott Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel.

Az EU álláspontja nagyon világos: azt akarjuk, hogy az embereknek módjuk legyen szabadon mozogni, és ne csak a Gázába érkező árukat lássák, hanem exportálhassanak is onnan - fogalmazott, hozzátéve, hogy erről a kérdésről beszélni fog Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is. Ashton Gázából Izraelbe utazik tovább.

Kikötő megnyitására vonatkozó javaslat egyelőre nincs napirenden. A legjobb megoldásnak az tűnik, s a palesztinok is azt támogatják a leginkább, hogy megnyissák a szárazföldi határátkelőket. Ezen dolgozunk - jelentette ki Catherine Ashton.

A főképviselő Gázában az övezetet irányító, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott Hamász vezetőivel nem tervezett megbeszélést.

Catherine Ashton látogatása idején érkezett meg Gázába az a segélyszállítmány, amelyet eredetileg egy líbiai hajó szállított. Az izraeli haditengerészet nem engedte, hogy kikössön a Gázai övezetben, így a gyógyszerből és élelmiszerből álló segélyszállítmány több mint negyven teherautón, Egyiptomon keresztül jutott el rendeltetési helyére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.