Árvíz Pakisztánban: 800 halott és járvány

Az ENSZ becslése szerint az áradások egymillió embert sújtanak. Több ezer ház került víz alá, sok az eltűnt személy.

Pakisztánban 800 fölé emelkedett szombatra az áradások halálos áldozatainak száma, és a kimentettek között járványos megbetegedéseket is észleltek.

A katasztrófa leginkábba az északnyugati országrészt sújtja, ahol egy hete nyolc évtized óta nem tapasztalt hevességű esőzés volt. Az ENSZ becslése szerint az áradások egymillió embert sújtanak. A mentést nehezíti az eszközök hiánya és az, hogy mintegy 45 hidat megrongált a víz. Több ezer ház került víz alá, sok az eltűnt személy. Jó jel azonban, hogy a meteorológusok szerint több eső nem várható északnyugaton, s a folyók is apadni kezdtek.

Az ítéletidő Afganisztán északkeleti részét is elérte, ahonnan 64 ember haláláról adtak hírt. A mentésben a nemzetközi erők is részt vesznek, noha azt kockáztatják, hogy helikoptereik a lázadók tüzébe kerülnek. A személyzet többször is jelét adta bátorságának és hősiességének - mondta egy katonai szóvivő, s példaként azt a helikopterpilótát hozta fel, aki egy kerékkel támaszkodva lebegtette gépét egy híd szélén, amíg a bajba jutott afgánok fel nem tudtak jutni rá.

A monszun Dél-Ázsiában rendszerint június elején kezdődik, és szeptemberig tart. A monszunesők áztatta terület ebben az időszakban az indiai szubkontinens déli része felől  fokozatosan északi irányba tolódik. Északnyugat-Pakisztánt július közepén érte el a csapadék.

Mentés a vízből a pakisztáni Északnyugati Határtartományban
A man wades through waist deep waters with his child while escaping floods in Risalpur, located in Nowshera District, in Pakistan's Northwest Frontier Province July 30, 2010. About 150 people have been killed by flashfloods and bad weather in Pakistan in the last week, with the country's northwest and Baluchistan provinces bearing the brunt of the storms, officials said on Thursday. REUTERS/Adrees Latif (PAKISTAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.