Árulkodó nyomok harminckét év után

Verena Becker, a Vörös Hadsereg Frakció egykori tagja ismét a német hatóságok látókörébe került egy harminckét éve felderítetlen merényletben játszott szerepe miatt.

Amikor Verena Becker telefonon a digitális adatsifrírozás után érdeklődött egy ismerősénél, az egykori RAF-terrorista telefonját lehallgató német nemzetbiztonságiak nem vártak tovább és letartóztatták a Berlinben élő 57 éves nőt. Beckerről ugyanis a legújabb DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy köze volt az 1977 áprilisában elkövetett gyilkos karlsruhei merénylethez, amely során a szélsőbaloldali terroristacsoport, a Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion, AF) motorkerékpáros kommandója szitává lőtte Siegfried Buback, az NSZK akkori főügyészét és két kísérőjét.

A merénylet harminckét éve felderítetlen, máig nem tudni ki vezette a motorkerékpárt, s ki volt az utas, aki egy félautomata fegyverből leadta a tizenöt lövést. Az egykori RAF-osok tartják magukat a „mozgalomban” tett hallgatási fogadalmukhoz. Buback meggyilkolása vezette be az 1977-es terrorévet, a neves közéletigazdasági személyiségek elleni gyilkos merényletek sorozata valósággal sokkolta a közvéleményt.

Beckert most azért tartóztatták le, majd rendelték el vizsgálati fogságát, mert a legújabb vizsgálatok kimutatták DNS-nyomait azokon a leveleken, amelyekkel a RAF egy héttel a hármas gyilkosság után magára vállalta a Buback-merényletet. A múlt heti házkutatáskor a nyomozók további, állítólag terhelő dokumentumokat találtak az asszony iratai között.

A Buback és kísérői ellen elkövetett támadás után egy hónappal, 1977 májusában a rendőröknek rövid tűzharc után sikerült elkapniuk Beckert és egy másik RAF-tagot. A nőnél ugyan megtalálták a Buback-merénylet során használt fegyvert, de végül más terrorcselekmények miatt állították bíróság elé és ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre.A rácsok mögött csak tizenkét évet töltött: 1989-ben az akkori nyugatnémet államfő, Richard von Weizsäcker kegyelemben részesítette, az ex-terrorista azóta gyógytornászként praktizált szülővárosában, Berlinben.

A német sajtóban most olyan információk láttak napvilágot, hogy az egykori NSZK belbiztonsági szervei már 1972-től kapcsolatban álltak Beckerrel. A volt terroristanőről azt feltételezik, hogy a Buback-ügy kapcsán alkut kötött az ügyészséggel és ezért nem emeltek ellene gyilkosság miatt vádat. Kérdés, hogy harminckét év után Becker beszédesebbé válik, s segít-e tisztázni a még mindig homályos Buback-gyilkosságot.

Verena Becker egy 1975-ben készített képen
Berlin, 2009. augusztus 28. Az 1975-ben készített képen Verena BECKER, az egykori Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion - RAF) szélsőbaloldali német terrorista csoport tagja látható. 2009. augusztus 28-án a berlini ügyészség bejelentette: letartóztatták az 57 éves Beckert, mert azzal gyanúsítják, hogy 1977 őszén részt vett a Siegfried Buback volt szövetségi főügyész és két kísérője elleni merénylet előkészítésében és végrehajtásában. A hatóságok egy héttel ezelőtt egy házkutatás során olyan bizonyítékokat találtak, amelyek alátámasztják a Beckerrel szembeni gyanút. Becker 1989-ben államfői kegyelemben részesülve szabadult a börtönből. (MTI/AP)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.