Árucikknek számítanak a képviselői elszámolások

Megdöbbentő bejelentést tett a westminsteri parlamentnek a képviselők javadalmazásával foglalkozó bizottságának elnöke: Sir Stuart Bell arról számolt be, hogy a „felfokozott érdeklődésre" való tekintettel gyakorlatilag mind a 646 honatya költségelszámolása pénzért megszerezhető. Az irányár 300 ezer font (közel százmillió forint).

Az egyszerű lopásnak is nevezhető ügyben hivatalos eljárás indult. Nagy valószínűséggel parlamenti tisztviselők szivárogtatják ki a szaftos információkat a mélyen a zsebükbe nyúló újságoknak.

Jacqui Smith brit belügyminiszter és Gordon Brown miniszerelnök Felipe Calderón mexikói államfő londoni fogadásán, 2009. március 30-án
Jacqui Smith brit belügyminiszter és Gordon Brown miniszerelnök Felipe Calderón mexikói államfő londoni fogadásán, 2009. március 30-án

Sir Stuart ugyanazon a napon tájékoztatott a személyiségi jogokat sértő botrányról, amikor kiderült, a képviselők nem takarékoskodnak az adófizetők pénzével. A most véget ért pénzügyi évben összesen 93 millió fontot nyúltak le költségelszámolás címén. Ez azt jelenti, hogy évi több mint 63 ezer fontos alapbérükön felül átlagosan több mint 144 ezer fontot vágtak zsebre.

Ebbe az összegbe épp úgy beletartoznak az irodai és adminisztrációs kiadások, mint például az az elmúlt hétvégén felhördülést okozott nem egészen tízfontos tétel: két, 18 éven felülieknek való pornófilm ára, amit a belügyminiszter férje terhelt rá a költségvetésre. Jacqui Smith már eddig is a közvélemény begyében volt, mert egy trükkel választókerületi családi otthonát minősítette második lakcímének, így ezért egy teljes évi brit átlagfizetést, 23 ezer fontot tudott elszámolni.

Mindezek után Gordon Brown elrendelte a sok esetben vitatható, sőt tisztátlan lakhatási költségek gyors és alapos felülvizsgálatát.

A lakosságban a súlyos gazdasági recesszió közepette visszatetszést keltett, hogy az alsóház az inflációt enyhén meghaladó 2,33 százalékos fizetésemelést szavazott meg magának, miközben a közalkalmazottak, a szakszervezetek haragját kivívva ennél alacsonyabb bérkorrekcióra számíthatnak. Egy évvel a parlamenti voks előtt a választópolgárok elégedetlenségét enyhítheti, hogy a puritán skót kormányfő, a globális hitelválságra hivatkozva további egy évre befagyasztotta a miniszteri fizetéseket. A kezdeményezéshez nyomban csatlakozott David Cameron, az ellenzék vezére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.