Ártatlant vertek agyon a merénylet után

Izraelben és palesztin oldalon is kezdenek pattanásig feszülni az indulatok az elmúlt hetek erőszakhulláma után. Ciszjordániában az ártalmatlanná tett palesztin késelőket úgy mutatják be, hogy említést sem tesznek arról, hogy merényletekben vettek részt.

Ma a Ciszjordániát ellenőrző Palesztin Hatóság hivatalosan is olyan videót tett nyilvánossá, amelyben az elmúlt időszak késeléses merényleteinek fiatal elkövetői láthatóak, miután az izraeli erőszakszervezetek ártalmatlanná tették vagy megölték őket, de anélkül, hogy az előzményekről, az általuk elkövetett gyilkosságokról vagy gyilkossági kísérletekről említést tennének a filmben.

A késelő fiatalokat a videó tisztán a motiválatlan izraeli erőszak áldozataiként mutatja be. Egy ponton az a felirat olvasható a kép alatt, hogy „izraeli telepesek palesztin gyerekeket gyilkolnak az utcákon”. Az efféle videók elsősorban a Twitteren és a Facebookon keringenek, és Izrael szerint azzal, hogy még tovább szítják a hangulatot, maguk is jelentős mértékben hozzájárulnak a további merényletekhez.

A Palesztin Hatóság által működtetett hagyományos médiumok, tévék, rádiók is hasonló propagandát közvetítenek, de a közösségi média befolyása alighanem nagyobb szerepet játszik a kamasz merénylők motiválásában. Ma Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő úgy fogalmazott, hogy amit látunk, az „a radikális iszlamizmus és az internet, Oszama Bin Laden és a Facebook találkozása”. Netanjahu felszólította az izraelieket, hogy kerüljék az önbíráskodást, a tegnapi beér-sevai merénylet után ugyanis a járókelők tévedésből agyonvertek egy ártatlan eritreai embert a helyszínen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.