Árokrészegen az ENSZ-ben

Az amerikai helyettes nagykövet a legszívesebben kitiltaná a New York-i székházból azokat a diplomatákat, akik alkoholmámorban esnek be az ülésekre. Volt, aki vita közben hányta el magát.

Három héten át napi húsz órát ülsz összezárva ugyanazokkal az arcokkal. Egy idő után nyilván elkezdesz lazítani. De ha elég hülye vagy ahhoz, hogy tárgyalásképtelenre idd magad, meg is érdemled, hogy kirúgjanak” – állt ki Joseph Torsella helyettes amerikai ENSZ-nagykövet mellett a Biztonsági Tanács egyik névtelenséget kérő diplomatája a Foreign Policy magazinban. Torsella hétfőn állt oda a világszervezet közgyűlési bizottsága elé, és vágta oda a kollégák fejéhez, hogy a jövőben esetleg nem kellene részegen beülni a költségvetésről szóló tárgyalásokra – legalábbis nem annyira részegen, hogy hozzászólni se tudjanak az ügyrendi kérdésekhez. „Régi jó hagyomány egy kis alkohollal javítani a hangulaton, de most már kicsit többről van szó, mint hogy ülés előtt a küldöttek bedobnak egy felest a bárban” – magyarázta az ingerültségét Torsella, aki az ENSZ működéséért és szerkezeti reformokért felelős amerikai megbízottja is. „Szerény kérésünk, hogy szabadítsák meg az alkoholmámortól a tárgyalótermeket. Ha ez nem történik meg, ha valaki késik vagy csak fecsérli az időnket, megfelelő választ fogunk adni” – fenyegetett meg kitiltással ENSZ-tisztviselőket az amerikai politikus.

A Torsella-féle nyilvános megszégyenítéssel sokan egyetértenek, a New York-i ENSZ-székház ugyanis kezd túlságosan is szórakoztató hely lenni mostanában. A világszervezet költségvetéséről decemberben kezdődnek el a többnyire késhegyig menő viták. A maratoni tárgyalássorozatok menetrend szerint az éjszakába nyúlnak, az ünnepi időszakot fenyegetik, így talán érthető, hogy és egy idő után elkezd senkit nem érdekelni az etikett, többek között az öltözködési és a viselkedési előírások sem. Volt jegyző, aki annyira leitta magát, hogy az alapvető információkat sem tudta rögzíteni egy tanácskozásról, megtörtént, hogy valakiből csak az alkoholgőz maradt az asztal felett, miután ő maga egyszerűen leájult a székéről, és akadt olyan diplomata is, aki miközben a feje felett repkedtek az érvek és az ellenérvek, diszkréten hányni kezdett – írta ENSZ-tisztviselőkre hivatkozva az AFP francia hírügynökség.

Torsella kirohanása után az amerikaiak sietve jelezték, hogy nem az alkohollal, a tárgyalásoknak az „Ó, lecsúszott egy pohár chardonnay” emelkedettségével nekivágó diplomaták ellen van kifogásuk, hanem csak olyanokat nem szeretnének ezután látni, akik eddig nem egyszer kezelhetetlenül részegen estek be az üléstermekbe. (Pub és bár egyébként a londoni parlament épületében is több van.) Az amerikai felhördülés – jegyzi meg eközben a Foreign Policy – persze egy másik feszültségre is rávilágít: amíg a nyugati országok szeretnék visszafogni az ENSZ kiadásait, a fejlődők éppen ellenkezőleg, többet szeretnének kapni a világszervezettől.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésterme
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése az április 5-i észak-koreai rakétakísérletről a világszervezet New York-i székházában 2009. április 13-án.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.