Árnyékzónák

Vannak árnyékzónák, ahova a segélyszervezetek munkatársai nem tudnak bejutni, sok ebola fertőzöttet pedig családjuk rejteget. Emiatt nehéz felmérni, mekkora méretű is az ebola, de azt biztosnak látja az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy az eddig becsültnél szörnyűbb.

A vírus márciusi kitörése óta 1427-en haltak meg a 2615 ebola esetből Nyugat-Afrikában – áll egy pénteken nyilvánosságra hozott WHO jelentésben. A két legsúlyosabban fertőzött ország Libéria és Sierra Leone – írja az al-Dzsazíra. A WHO szerint mivel az ebola ellen nincs gyógymód, a családok úgy gondolják, jobb ha szerettük otthon hal meg. Mások tagadják, hogy a betegnek ebolája lenne, mert azt hiszik, hogy az elkülönítés egyenlő a biztos halállal.

Pénteken a világszervezet hosszabb távú, 6-9 hónapos stratégiát fogadott el a járvány megfékezésére. A szervezet munkatársai arra nem számítanak, hogy még idén sikerül megállítani a vírus terjedését – írja a hirado.hu.

Fadea Chaib, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője közölte, hogy az elfogadott dokumentum "részletezi a WHO-nak és az egészségügyi partnereknek a következő 6-9 hónapra vonatkozó stratégiáját".

A tájékoztatás szerint újabb fejlemények esetén felülvizsgálják a tervezetet, amelyet a tervek szerint a következő hét elején fognak nyilvánosságra hozni.

Arra a kérdésre, hogy vajon 2015-ben is folytatódni fog-e az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó kór terjedése, a szóvivő azt válaszolta, hogy "őszintén szólva senki nem tudja, hogy mikor ér véget a járvány".

A WHO-t korábban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet és több más csoport is bírálta, amiért állítólag nem szentelt kellő figyelmet az ebola elleni harcnak.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerháromszázan haltak meg az ebola-járványban Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.