Árnyékok az Orbán-kormányon

A magyar EU-elnökségre árnyékot vetett a belpolitika, különösen a médiatörvény, ami miatt a „magyarok nem értek annyit el, mint amennyit elérhettek volna” – ezt tartalmazza az európai liberálisok által a jövő heti parlamenti ülésre kiadott közlemény. Az EP kedden nyilvánít véleményt az új magyar alkotmányról.

A megjegyzés, amely Guy Verhofstadt frakcióvezetőnek tulajdonítható, forrásaink szerint utalhat arra is, miért nem sikerült a magyar elnökségnek kicsikarnia az elsődleges céljának tartott megállapodást a törvényhozókból az európai gazdasági kormányzást korszerűsítő hat jogszabálytervezetről. A liberális vezér ugyanakkor sokat vár a lengyel elnökségtől, különösen Donald Tusk kormányfőtől. Orbán egyébként pénteken Varsóban adta át hivatalosan, ünnepélyes keretek közt a „stafétát” egy hordó tokaji bor kíséretében Tusknak.

A lengyel miniszterelnök szerdán szólal fel Strasbourgban, egy nappal Orbán után, akinek európai parlamenti szereplése megint izzó hangulatúnak ígérkezik. Ráadásul – nem véletlenül – úgy módosult a szavazási rend, hogy az EP kedden nyilvánít véleményt az új magyar alkotmányról. A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az egyesült baloldaliak határozati javaslatának szövege alaposan merít a Velencei Bizottság véleményéből. A tervezetek felszólítják az Orbán-kormányt, hogy több ponton is módosítsa az új alaptörvényt: változtassa meg a preambulumot, abban mondja ki egyértelműen, hogy garantálja az egyenlő jogokat az állampolgárok számára, függetlenül vallási, nemi, etnikai hovatartozásuktól, deklarálja az állam és az egyház szétválasztását, a szomszédos országok területi integritásának tiszteletben tartását, a bíróságok függetlenségét, az Alkotmánybíróság jogkörének visszaállítását. Térjen ki világosan a halálbüntetés tilalmára, rögzítse, hogy a szexuális orientáció nem lehet diszkrimináció alapja. Ne kösse a sarkalatos törvényeket kétharmados többséghez, s ezáltal engedjen teret a következő kormányoknak, hogy autonóm költségvetési döntéseket hozhassanak. A többséget összehozó törvényhozók felszólítanák az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg az alkotmányt, illetve a sarkalatos törvényeket, hogy megfelelnek-e az uniós joganyagnak.

Donald Tusk lengyel kormányfő kezében Orbán Viktor EU-elnökségi ajándékával, a tíz liter tokaji szamorodnit rejtő tölgyfahordóval
Varsó, 2011. július 1. Donald TUSK lengyel kormányfő (j) kezében a magyar elnökség ajándékaként ORBÁN Viktor magyar miniszterelnöktől átvett, tokaji szamorodnival megtöltött, tízliteres tölgyfahordóval a varsói miniszterelnöki hivatalban rendezett közös sajtótájékoztatón, amelyen Magyarország átadta az Európai Unió soros elnökségét Lengyelországnak. A magyar kormányfő az ajándékba kapott díszkardot fogja. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.