Armstrong most már csak Sólyomszemmel teker

A bukott kerékpáros klasszis edzésről és felkészülésről szóló műveit a szépirodalom és kalandregények közé száműzik egy ausztrál könyvtárban. Poénnak indult a dolog, de egyértelmű tetszésnyilvánítások közepette azonnal felkapta az internet.

Valószínűleg maga a sydneyi Manly könyvtár vezetősége lepődött meg a leginkább, amikor megtudta, hogy az intézményben ezután a dopping miatt minden címétől megfosztott kerékpáros exklasszis, Lance Armstrong műveit az olvasók nemsokára a irodalmi részlegben, a kalandregények és a szépirodalmi művek között találják az olvasók. Az erről szóló kiírás híre a sajtóból jutott vissza a könyvtárhoz, miután egy sydneyi önkormányzati képviselő újságírók kérdésére felmordult, hogy sportkönyveket nem lehet csak úgy, jóváhagyás nélkül fikció kategóriába száműzni. Mint kiderült, a feliratot szombaton egy részmunkaidőben alkalmazott diák függesztette ki a vezetőség tudta nélkül; a sajtó azután figyelt fel rá, hogy az interneten a könyvtár saját húzásaként terjedt el a dolog.

Armstrong csak egyszer tűnt megrendültnek - holott Oprah Winfrey műsoraiban illik sok könnyet folyatni
Austin, 2013. január 14. A Harpo Studios Inc. által közreadott 2013. január 14-i képen Lance Armstrong korábbi amerikai kerékpáros versenyző (b) beszél Oprah Winfrey (j) televíziós műsorának felvételén a Texas állambeli Austinban. Armstrong a műsorban először nyilatkozott arról, hogy alkalmazott tiltott teljesítménynövelő módszereket, köztük EPO-t, vérátömlesztést és tesztoszteront. A 41 esztendős Armstrongot doppingbotrányának kitörése után megfosztották mind a hét Tour de France-elsőségétől, valamint a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon nyert bronzérmétől is. (MTI/AP/Harp Studios/George Burns)

Armstrong a múlt héten egy két részben vetített interjúban tett töredelmes vallomást a doppingvétségeiről, amelyek miatt az amerikai doppingellenes ügynökség, az USADA tavaly augusztusban örökre eltiltotta és minden címétől – többek között az 1999 és 2005 között elnyert hét Tour de France-elsőségtől – megfosztotta a texasi versenyzőt. A dopping miatt Armstrong nemcsak a címeit és a becsületét, de milliós szponzori szerződéseket és rákellenes alapítványát, a Livestrongot is elveszítette; hogy a rajongók körében a csalódás mekkora, azt ékesszólóan igazolta a Twitter és a Facebook, ahol rengeteg helyeslő üzenet fogadta az Armstrong-könyvek irodalmi felemelkedéséről felröppenő hírt. Az újrakategorizálás ötletét eredetileg a Sydney Morning Herald sportújságírója, Richard Hinds pendítette meg.

Az Oprah Winfreynek adott interjú tanúsága szerint Armstrong egyébként túlzottnak tartja a rá kirótt büntetést, és valamilyen formában egyszer még szeretne rajthoz állni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.