Armstrong a Nike-nak sem kell

A doppingügyekkel gyanúsított korábbi kerékpárklasszis távozik a saját rákellenes alapítványa éléről is.

Távozik a saját rákellenes alapítványa éléről Lance Armstrong. A hírt maga a doppingügyekkel gyanúsított texasi exklasszis jelentette be azzal az indoklással, hogy így a Livestrong alapítvány saját céljaira tud koncentrálni, és nem érinti a botrány. A Nike sportszergyártó cég szintén szerdán közölte, hogy felbontja a szerződését Armstronggal, mert egyre egyértelműbb, hogy profi karrierje alatt rendszeresen és módszeresen tiltott szerekkel élt.

Armstrong a rákellenes küzdelemnek nem int búcsút, a címeitől azonban minden valószínűség szerint megfosztják
U.S. Postal Service Team rider Lance Armstrong of the United States, the first six-time winner of the Tour de France cycling classic, waves as he cycles past a U.S. flag during the rider's parade on the Champs-Elysees after the 20th and final stage of the Tour in Paris, in this July 25, 2004 file photo. Armstrong said on August 23, 2012 he would no longer fight doping accusations by the U.S. Anti-Doping agency, a move that appears to put his seven Tour de France titles at risk. REUTERS/Stefano Rellandini/Files (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING)

Az amerikai doppingellenes ügynökség, az USADA a múlt héten részletes jelentést hozott nyilvánosságra arról, hogy Armstrong 1999 és 2005 között (amikor hétszer nyerte meg a Tour de France versenysorozatot) végig doppingolt. A korábbi világbajnok nemrég közölte: nem küzd tovább a vádak ellen, amivel gyakorlatilag beismerte bűnösségét. Armstrong gyakorlatilag mindent elveszíthet, amit sportkarrierje alatt elért. Az USADA azt javasolja, hogy a 14 év megszerzett címei mindegyikétől fosszák meg a korábbi klasszist, beleértve ebbe a hét Tour de France-elsőséget is. Az ügynökség jelentése 26 tanú vallomására támaszkodik. Közülük 11-en Armstrong csapattársai voltak.

A Nike bejelentése a szakításról 180 fokos fordulatot jelent a sportszergyártó múlt heti nyilatkozataihoz képest. Akkor a cég menedzsmentje még azt állította, hogy a doppingbotrány ellenére kitart Armstrong és alapítványa mellett. A Nike egy 1996 óta élő szerződést bontott fel. Ami a Livestrongot illeti, az exklasszis marad az 15 tagú alapítványi igazgatótanács tagja, csak a marsallbotot adja át Jeff Garvey alelnöknek. „A családom és én az alapítványnak szenteltük az életünket. Ez ezután sem fog megváltozni” – hangzik Armstrong lemondó nyilatkozata. A távozás egyébként nem az alapítvány, hanem Armstrong ötlete volt, és a Livestrong a botrány kitörése után is rendületlenül az exklasszis ártatlanságát hangoztatja. Az alapítvány szerint Armstrongnak az indulás, azaz 1997 óta 500 millió dollárt sikerült gyűjtenie rákkutatásra és felvilágosításra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.