Arizona nem adna jogosítványt a bevándorlóknak

Arizona állam nem adna vezetői engedélyt azoknak az illegális bevándorlóknak, akiket az Obama-adminisztráció reformjának köszönhetően nem fenyeget a kitoloncolás veszélye.

Arizona a kezdetektől fogva ellenezte Barack Obama engedékeny bevándorlási politikáját. Jan Brewer republikánus kormányzó már korábban is utalt arra, hogy megtagadják a jogosítvány kiadását azoknak a fiatal illegális bevándorlóknak, akiket az Obama-kormány programjának köszönhetően nem lehet kitoloncolni az országból. A kedvezményt azok vehetik igénybe, akik gyerekkorukban érkeztek az Egyesült Államokba, ők – ha megfelelnek még számos más kritériumnak is - két évre munkavállalási engedélyt kaphatnak.

Brewer annak idején azzal érvelt, hogy a kitoloncolás elhalasztásával a bevándorlók nem kapnak megfelelő jogi státuszt, így nem nyernek jogosultságot a közjavak - például a jogosítvány - igénybevételére. Ez az indoklás és az új intézkedésre való utalás jelent meg most egy peres anyagban is, amelyet Brewer és két másik állami, közlekedésügyi hivatalnok ügyvédjei nyújtottak be kedden egy phoenixi bírósághoz. A keresetet a kormányzó ellen több emberi jogi csoport adta be öt mexikói bevándorló képviseletében, akiknek nem adtak ki vezetői engedélyt Arizonában, írja a Reuters.

Kedden több állami tisztségviselő és a kormányzó szóvivője is bejelentette, a törvények áttekintése után megállapították, hogy az érintettek hiába vesznek részt a programban, még a kitoloncolási eljárás fázisában vannak, nem jogosultak a vezetői engedélyre, közli a USA Today.

Az eredeti keresetet beadó Amerikai Civil Jogok Egyesülete Arizonában csoport szerint az intézkedés azok számára is megtagadná a jogosítványt, akiknek a kormány megengedte, hogy az országban maradjanak humanitárius okok miatt. Az érintettek főleg családon belüli erőszak, emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás áldozatai, és sokaknak a munkához, iskolába járáshoz van szüksége az autóra. Az ACLU közleménye „megtorló” politikának nevezi a döntést, és szerintük az intézkedés csak arra jó, hogy Brewer kikerüljön a pereskedés alól.

Az Arizonával szomszédos Kaliforniában ezzel szemben éppen arra tettek lépéseket, hogy a bevándorlók kaphassanak jogosítványt tekintet nélkül a státuszukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.