Arisztokrata lenyűgöző kedvességgel

A johannesburgi stadion fekete közönsége önfeledten énekelte a dél-afrikai himnusz első felét, a nemrég hatalomra került Afrikai Nemzeti Kongresszus, az ANC indulóját. Amikor a himnusz második része jött volna, a dél-afrikai labdarúgó-válogatott szurkolói fütyülni és pfujolni kezdtek. A tribünön ülő Nelson Mandela egy kézmozdulattal leállította a zenekart, majd a hangosbeszélőből azzal fordult a publikumhoz: „Feketék és fehérek, mi most már egy nemzet vagyunk. Közös himnusszal.” Majd újraintett a zenekarnak, amely elölről eljátszotta a himnuszt. A második résznél senki sem fütyült.

Gergely András volt pretoriai nagykövet e fenti történettel is érzékelteti, hogy milyen tekintéllyel bírt a minap 95 éves korában elhunyt egykori államfő. – Fantasztikus kisugárzása volt, amivel mindenkit, feketéket és fehéreket egyaránt magával ragadott. Magas termetű férfi volt, kicsit előrehajolva tartotta magát. És egyfajta arisztokratikusság is áradt belőle, ami természetes kedvességgel keveredett – idézte fel Mandela alakját a történész, aki 1993 és 1995 között, két és fél évig vezette a pretoriai magyar külképviseletet. A Nobel-békedíjas politikussal többször is találkozott személyesen, s feltűnt neki, hogy Mandela csak nyilvános beszédeiben gesztikulált. Alapvetően rövid kézmozdulatokkal kommunikált, de úgy, hogy karját csak könyökből mozgatta – ez is arisztokratikus megjelenését erősítette. A bemutatkozás után ugyanakkor elvárta, hogy beszélgetőpartnerei, feketék és fehérek a khosza törzsi nevén, Madibának szólítsák.

Mindig, mindenben a kompromisszumot kereste. Amikor az új dél-afrikai parlamentben felmerült, hogy eltöröljék a Bibliából való felolvasást és a hangos imát, Mandela azzal húzta ki a vita méregfogát, hogy az imát megtartják, igaz, a fohászt mindenki némán, magában, hite szerint mondja el. A hivatalos nyelvről folytatott diszkussziót pedig azzal zárta le, hogy Dél-Afrikának tizenegy hivatalos nyelve lett. Amikor a fehér radikális búrok azzal keresték meg, hogy ők az országon belül „saját államot” akarnának létrehozni és lényegében így fenntartani az apartheidet, az államfő azt mondta nekik: csinálhatnak „bantusztánt”, de olyan törvényt nem hozhatnak, hogy oda feketék nem költözhetnek be.

A Károli Gáspár Református Egyetemen tanító történész szerint Mandela felismerte: elképzelései a gyakorlatban megvalósíthatatlanok. Kommunistaként a forradalomban és az államosításban hitt, de hatalomra kerülve fenntartotta a piacgazdaságot. Sőt, földreformot sem hajtott végre, s fenntartotta azt a modellt, ami ellen évtizedekig küzdött, s amely politikai nézeteiért huszonhét évet töltött börtönben.

Két kislány tér haza, miután virágot helyezett el egy improvizált fokvárosi emlékműnél
India Harris, age eight, and her sister Kitty, five, stand in front of a Nelson Mandela wall mural shortly after laying bouquets of flowers for the late former South African president in Cape Town December 7, 2013. South African anti-apartheid hero Mandela died aged 95 at his Johannesburg home on December 5, 2013 after a prolonged lung infection. REUTERS/Mark Wessels (SOUTH AFRICA - Tags: OBITUARY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.