Argentína kiutasítja a holokauszttagadó püspököt

Az argentin kormány távozásra szólította fel a holokauszttagadó nézeteiről elhíresült Richard Williamson brit katolikus püspököt. Tíz napot adtak neki, hogy elhagyja az országot, máskülönben kitoloncolják.

Az argentin kormány távozásra szólította föl a holokauszttagadó nézeteiről elhíresült Richard Williamson brit katolikus püspököt – jelentette be csütörtökön Buenos Airesben a belügyminisztérium.

A püspök tíz napot kap a távozásra az idegenrendészettől azzal nyomatékosítva, hogy ha önként nem megy, akkor kitoloncolják. „Williamson antiszemita nézetei mélyen sértik az argentin társadalmat" - áll a helyi belügyminisztérium közleményében. Izraelen kívül Argentínában él a világ egyik legnagyobb zsidó közössége.

A püspököt felelősségre vonta az argentin nemzeti diszkrimináció-ellenes intézet (INADI) is azzal, hogy ha továbbra is kitart holokauszttagadó kijelentései mellett, feljelentik, és akár három évi börtönre is ítélhetik Argentínában. Távozása ettől megmenti.

Williamson 2003 óta él Argentínában, ahol egy Buenos Aires melletti kisváros, La Reja papi szemináriumát vezette februárig, amikor a botrány miatt leváltották. A püspök azóta már elhagyta gyülekezetét – mondta a Reuters brit hírügynökségnek La Rejában egy Juan de Dios néven bemutatkozó francia pap.

Az ügy nemcsak XVI. Benedek pápa tekintélyén ejtett csorbát, de megrendítette a Szentszék és a katolikus hívők közötti viszonyt is. Német földről már február eleje óta tömeges kilépésekről érkeztek hírek.

Williamson vitatja, hogy léteztek gázkamrák a II. világháború alatt, szerinte a náciknak „mindössze” 200-300 ezer zsidó áldozatuk volt, és ők mind a koncentrációs táborokban, kényszermunka közben haltak meg. Egy svéd televíziónak adott interjújában ezt maga a püspök állította, nem sokkal azután, hogy a tradicionalista Szent X. Pius Testvériséghez tartozó három másik társával együtt a jelenlegi katolikus egyházfő januárban feloldotta a húsz éve érvényben lévő kiközösítés alól.

Az ezt követő nemzetközi felzúdulás nyomán a Vatikán nézetei visszavonására szólította fel Williamsont, aki erre úgy válaszolt, időre van szüksége nézetei revideálásához.

 

Papok és apácák menete La Rejában. Őket már elhagyta Richard Williamson
Papok és apácák menete La Rejában. Őket már elhagyta Richard Williamson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.