Argentína blokád alá vonná a Falkland-szigeteket

Az argentin elnök megszüntetné a szigeteket Dél-Amerikával összekötő egyetlen repülőjáratot. A cél az, hogy a teljes elszigetelés után London lemondjon területi igényéről, a szigetek alatt található olajkészletek pedig argentin fennhatóság alá kerüljenek.

Gazdasági blokád alá vonná a Falkland-szigeteket Argentína úgy, hogy megpróbálja leállítani a területet Dél-Amerikával összekötő egyetlen légijáratot - írja brit diplomatákra hivatkozva a Guardian.

Az argentin elnök, Cristina Fernández de Kirchner nyilvánosan kijelentette, hogy leállítja a chilei Punta Arenast a szigetek fővárosával, Port Stanley-vel összekötő járatokat. Ha pedig a járatot üzemeltető chilei légitársaság ellenkezne, egyszerűen megtiltják számára az argentin légtér használatát. Brit diplomaták szerint ezzel a lépéssel Buenos Aires azt akarja elérni, hogy Londonnak ne érje meg fenntartani fennhatóságát a Falkland-szigeteken.

Ha a járatot törlik, nehéz lesz letagadni, hogy a falklandi lakosság gazdasági blokád alatt áll. Diplomaták szerint a lépés pedig még inkább elszigeteli majd a területet, és fokozza a feszültséget Nagy-Britannia és Argentína között is.

A szigetek miatti régi vita azután éleződött ki ismét, hogy Kirchner 2011 szeptemberében, az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében kilátásba helyezte a szóban forgó járatok felfüggesztését, hacsak a brit kormány nem hajlandó tárgyalásokat folytatni a terület szuverenitásáról. London kedden jelentette be, hogy a Falkland-szigetekre küldi az ország egyik legújabb és legkorszerűbb hadihajóját, de állítása szerint csupán rutinműveletről van szó.

Argentína idén újra megerősítette területi igényét a partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő, brit ellenőrzés alatt álló Falkland-szigetekre, és felszólította Londont, hogy kezdjenek tárgyalásokat a mintegy 3000 lakosú terület hovatartozásáról. Nagy-Britannia 1833-ban foglalta el a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett területet, amelyet Argentína 1982 áprilisában rohant le, ám a 74 napos háborúban alulmaradt a brit haderővel szemben. A harc a kicsiny szigetekért azért ennyire nagy, mert a Brit Földtani Intézet egy 1993-as felmérése szerint mintegy 60 milliárd hordó olaj lehet a szigeteket körülvevő tengerfenék alatt. Argentína és Nagy-Britannia 1995-ben már megállapodott az olaj kitermelésének feltételeiben, 2007-ben azonban Buenos Aires egyoldalúan kilépett az egyezményből.
    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.