Argentína jobbra tart

Pár hónapja még senki sem gondolta volna, de 12 év baloldali vezetés után, a második fordulóban, aránylag szoros küzdelemben jobbközép, piac- és Amerika-párti elnököt választott a dél-amerikai kontinens egyik legfontosabb országa, Argentína.

A majdnem végleges eredmények szerint Mauricio Macri, a jobbközép jelöltje legyőzte az eddigi elnök, Christina Fernandez de Kirchner poszt-peronista (az eleven emlékű argentin vezető, Juan Perón örökségét képviselő) pártjának színeiben induló ellenfelét.

Macri megválasztása az eddigi baloldali trend megfordulását jelezheti akár olyan államokban is, mint Venezuela, ahol a „bolivari forradalom" atyja, Hugo Chávez halála (és az olajárak zuhanása, az áruhiány elharapózása) óta mind népszerűtlenebb a baloldali-autoritárius rendszer, és ahol nemsokára választások lesznek.

Az új elnök arra törekszik majd, hogy Argentína külpolitikáját távolítsa Venezuelától és Irántól, és az Egyesült Államok felé közelítse. Ellenfelei ugyanakkor attól tartanak, hogy az új vezetés visszavonja-leépíti majd piacbarát reformok bevezetésével az állami jóléti szolgáltatásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.