Obama készen áll a tévévitára

Elutasította Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje szerdán republikánus ellenfelének felhívását, hogy halasszák el a kettejük közötti, erre a hétre tervezett első tévévitát, s helyette összpontosítsanak az amerikai pénzügyi válság elhárítását célzó törvény előkészítésére.

"Éppen ez az az időszak, amikor az amerikai nép hallani szeretné azt az embert, akinek nagyjából 40 nap múlva foglalkoznia kell ezzel a zavaros helyzettel" - közölte Obama, aki egy floridai szállodában készül a pénteki vitára. Azt gondolom, az elnöki munka velejárója, hogy egyszerre több dologgal kell foglalkozni - fűzte hozzá.

Mint mondta, jelezte a kongresszusnak, hogy kész Washingtonba utazni, ha ezzel hozzá tud járulni ahhoz, hogy a törvényhozásban megállapodás szülessék a bankszektor megsegítésére kidolgozott kormányzati csomagtervről. A kongresszus változtatásokat javasolt azon a minap benyújtott kormányzati előterjesztésen, amelyben az amerikai kormány 700 milliárd dolláros csekket kér a törvényhozástól, kivásárlandó a bankrendszerből a befulladt jelzálog-kötelezettségeket is tartalmazó rossz pénzpiaci portfóliókat.

Obama elmondta azt is, javasolta republikánus ellenfelének, hogy adjanak ki közös állásfoglalást a bankmentő akciótervről, s szavai szerint McCain nyitottnak mutatkozott az elképzelésre.

Bush válságtanácskozásra hívta az elnökjelölteket

Válságtanácskozásra a Fehér Házba hívta szerdán George Bush amerikai elnök mindkét utódjelöltjét, hogy előmozdítsa a kongresszusnak benyújtott, 700 milliárd dolláros pénzügyi piaci mentőterv elfogadását; a szenátorok elfogadták a meghívást.

A csütörtöki találkozónak, amelyen Barack Obama demokrata párti elnökjelöltön és republikánus ellenfelén, John McCainen kívül kongresszusi vezetők vesznek részt, az a célja, hogy pártok feletti, gyors megoldást találjanak a pénzügyi csomagterv körüli nézeteltérésekre - mondta a Fehér Ház szóvivője.

Közben a két elnökjelölt közös állásfoglalást adott ki, amelyben sürgetik a kongresszust, hogy a képviselők mihamarabb jussanak megállapodásra a bankszektor megsegítésére kidolgozott kormányzati csomagtervről, elkerülendő egy - mint írták - "gazdasági katasztrófát". Itt az ideje felülemelkedni a pártpolitikán az ország érdekében - írták együttesen jegyzett közleményükben.

Obama külön kiadott kommünikében tudatta, hogy ő is és McCain is azt vallja, hogy a kongresszusnak mindenféle toldás nélkül kellene elfogadnia a héten benyújtott csomagtervet. A törvényhozás szerdán még vitázott az intézkedéscsomagról. Bush az országos televíziókban élőben közvetített beszédben érvelt a kormányzati előterjesztés elfogadása mellett.

Bush: súlyos a válság

George Bush arra figyelmeztetett szerdai tévébeszédében, hogy az Egyesült Államok súlyos pénzügyi válságban van, s kormányzati cselekvés híján hosszú recesszió köszönthet az amerikai gazdaságra. Bush az esti főműsoridőben az országos tévécsatornákon élőben közvetített bő tízperces beszédben arról igyekezett meggyőzni az amerikaiakat, hogy támogassák az ország pénzügyi piacait sújtó zavarok elhárítása céljából a kongresszus elé beterjesztett 700 milliárdos kormányzati bankmentő tervet.

"Súlyos pénzügyi válság közepén vagyunk, de a szövetségi kormány határozott cselekvéssel válaszol" - jelentette ki, megjegyezve, hogy normális körülmények között ellenzi a kormányzati beavatkozást, "de ezek nem normális körülmények". Mint mondta, a piac "nem működik megfelelően", széleskörű bizalomvesztés következett be, a gazdaság vezető szektorai vannak veszélyben, bankok mehetnek csődbe, ami azzal fenyegetne, hogy "hosszú és fájdalmas" recesszióba taszítja az amerikai gazdaságot. "Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen" - jelentette ki.

Bush beszédével - amely miatt az elnök lerövidítette New York-i tartózkodását, és lemondta részvételét egy floridai kampányeseményen - igyekezett megmagyarázni az átlagamerikainak, mekkora a baj, és hogy a pénzügyi válság hogyan befolyásolhatja a polgárok mindennapi életét.

A kongresszus szerdán még vitázott a kormányzati előterjesztésről, csütörtökön közép-európai idő szerint délután négy órakor folytatják az egyeztetést. Egy neve elhallgatását kérő demokrata párti forrás azt mondta, nem sok vitás kérdés maradt, "hamarosan" megszületik a megállapodás. A pénzügyi piaci mentőterv elfogadását közös közleményben sürgette a két elnökjelölt, Barack Obama és John McCain is.

Az előterjesztést bírálók egy része az irdatlan pénzösszeg elköltésére való felhatalmazás mellé ellenőrzési jogot biztosítana a kongresszusnak, emellett mérsékelnék a segítségre szoruló pénzintézetek vezetőinek kifizetett, csillagászati összegű juttatásokat.

 

(MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.