"Arab tavaszt" emlegetnek Madridban

Megszállták Madrid központi terét a spanyol tüntetők. Valódi Demokráciát követelnek és az interneten szervezkednek.

Napok óta  megszállás alatt tartják a madridi főteret a felháborodott fiatalok. Macska-egér játék folyik: a Puerta del Solt este megszállják, majd a rendőrség igyekszik ugyan eltávolítani a tüntetőket, de másnapra még többen vannak. Szerdán még az eső sem tartotta távol őket. A hatóságok tilalmával is dacolnak.
 
A tüntetést a szociális médián ( Facebook, Twitter) keresztül szervezik, ezért sokan már az "arab tavaszt" emlegetik Madridban is. A tüntetések első napjáról Május 15-ére keresztelt mozgalom azt sérelmezi, hogy a politikusok képtelenek megoldani a fiatalok helyzetét, a munkanélküliség ebben a körben 40 százalék. Nincs tervük a gazdaság talpraállítására sem. Valódi Demokráciát követelnek, amely nem a politikusok és a bankárok, hanem az egyszerű halandók érdekeit képviseli. 
 
A spanyol pártok -amelyek a hétvégi tartományi választásokra készülnek - eltérően reagáltak az új mozgalomra. A szocialisták aggódnak, a konzervatívok igyekeznek jelentéktelen színben beállítani a Valódi Demokráciát követelő mozgalmat. Az elégedetlenek tábora viszont egyre nő, és többségük számára a létező politikai pártok már nem jelentenek valódi választási lehetőséget. 

'Nem elég felháborodni'
A man waits for a bus as he stands at a bus stop at Madrid's famous landmark Puerta del Sol, May 19, 2011, during a protest against politicians, bankers and authorities' handling of the economic crisis. The demonstrations began on May 15, when thousands of people gathered in several cities in Spain to demand what they called "real democracy" and protesters have vowed to occupy central squares in several Spanish cities until the May 22 local elections.The graffiti on the glass panel reads "Indignation is not enough". REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TRANSPORT BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.