Arab pénz mentheti az eurózónát

Az Egyesült Arab Emirátusok szívesen részt vesz az euróövezet megsegítésében - mondta az olajtermelő ország pénzügyminisztere, Szultan al-Manszuri vasárnap Davosban. Kína soha nem volt túl lelkes, ami az EFSF-hez történő hozzájárulást illeti.

„Az ilyesmire általában úgy tekintünk, mint lehetséges profitforrásra, nemcsak az emirátusok számára, hanem a többi Öböl-menti ország állami vagyonalapja számára is" - idézte a davosi Világgazdasági Fórumon részt vevő minisztert a Dow Jones hírügynökség.

Az euróövezeti állam- és kormányfők október 27-én tartott csúcsértekezletükön meghirdették, hogy növelik a 2010. májusban létrehozott euróövezeti pénzügyi mentőalapot (EFSF). Ennek fő módszere az lenne, hogy az alap célzott „al-alapokat" (special purpose vehicles) hoz létre, és ezekhez tőkét és garanciát társítanának a leggazdagabb felzárkózó gazdaságú országok. Az ötlet gazdái főleg az úgynevezett BRIC-országokra - Brazíliára, Oroszországra, Indiára, Kínára -, illetve Dél-Koreára és az arab olajországokra számítottak. Csak ennek a tizenegy országnak (ha az arab olajországok közül csupán az Öböl-menti Együttműködési Tanács fölösleggel rendelkező hat tagját számítjuk, élen Szaúd-Arábiával) a megtérülést kereső devizatartaléka közel 5,5 billió dollár (négyezermilliárd euró) volt tavaly év végén.

Ezek az országok elvileg „zsebből" megsokszorozhatnák az EFSF maradék kölcsönzőképességét, amely már csak mintegy 250 milliárd euró Portugália és Írország támogatása, illetve a második görög mentőprogramra szánt összegek leszámítása után. A csúcsértekezlet résztvevői úgy vélték és meg is hirdették, hogy az euróövezeten kívüli tőke bevonásával az EFSF helytálló képessége egy csapásra ezermilliárd euró környékére növelhető. Eddig azonban a megcélzott országok többnyire nem jelentkeztek tőketársító szándékkal, sőt, a kínai kormány politikai feltételeket is szabott.

Az emírségek pénzügyminisztere azt is megjegyezte, hogy még nem kaptak semmiféle konkrét kérést az Európai Uniótól - írta a Dow Jones.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.