Áprilistól épül az Északi Áramlat

A Gazprom megszerzett minden engedélyt ahhoz, hogy hozzáfogjon a Balti-tenger alatt tervezett Északi Áramlat megépítéséhez. Az első gázszállítmány 2011 szeptemberében indítják útjára.

A Gazprom megszerzett minden engedélyt ahhoz, hogy hozzáfogjon a Balti-tenger alatt tervezett Északi Áramlat megépítéséhez – írja a Komerszant orosz gazdasági napilap. A mintegy 7,4 milliárd eurós projekt révén a Gazprom közvetlenül tudja majd eljuttatni a gázt Németországba. A munkálatok áprilisban kezdődnek el és Vlagyimir Putyin nyilatkozatából az derül ki: az első gázszállítmány 2011 szeptemberében indítják útjára.

Ez a dátum ugyan az eredeti tervekhez képest némi csúszást jelent, ugyanakkor a realitásokkal inkább számoló megvalósító cégek korábbi álláspontjához képest mégis igen optimista. Nem mellékes ugyanakkor, hogy a világgazdasági válság következtében a késedelemért a Gazpromnak nem kell majd ködbért fizetnie – ugyanis az igény jóval kevesebb a már leszerződött mennyiségnél.

A szükséges hozzájárulást Oroszországtól, Németországtól, illetve Svédországtól, Dániától és Finnországtól kellett megszerezni, a legutolsó beleegyezés most érkezett meg Helsinki részéről – írja a lap. Ez ahhoz volt szükséges, hogy a finn gazdasági zóna részének tekintett mintegy 374 kilométeres Balti-tengeri szakaszon a vezetékfektetésre lehetőség nyíljék. A finn környezetvédelmi minisztérium bizonyos térítést harcolt ki a térségben működő halászok számára, akiknek munkáját zavarni fogja az építkezés. Ők öt éven keresztül évi 30 000 eurót kapnak majd.

Forrás: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.