Áprilisra tűzték ki Tóásóék perét

A bolíviai ellenzék kifogásolja, hogy a belügyminisztérium utasítására a bíróság Cochabambába tette át a tárgyalást és a meghallgatásokat is a Rózsa-Flores-ügyként elhíresült terroristaperben.

A La Estrella del Oriente napilap csütörtöki számában közölte, hogy a per a bejelentés szerint április 11-én kezdődik, s várhatóan néhány napig tart. A tárgyalás áthelyezése Cochabambába illegális és sérti a vádlottak jogait – nyilatkozta Moisés Salces, ellenzéki Convergencia Nacionalegyik parlamenti képviselője. Szerinte az ügy joghatóságilag Santa Cruzhoz tartozik, ahol a feltételezett bűncselekmények történtek. Ráadásul az előzetesben tartottak többsége – köztük a Rózsa-csoport két túlélője, Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic – La Paz-i börtönben vannak. Salces szerint a döntés a helyszínről nem véletlen, hiszen Cochabamba Evo Morales elnök pártjának, a MAS-nak az egyik fő bázisa.

A Santa Cruz-i La Estrella del Oriente közli Tóásó Előd ügyvédjének, Gerardo Pradonak a kifogásait is, hogy a nagy távolság – utazás és szállodaköltség – megterheli a védelmet. Pillanatnyilag az sem világos, hogy védencei kapnak-e megfelelő biztonsági védelmet, nehogy az átszállításukkor „baleset” történjen.

Tavaly decemberben Marcelo Soza, a nyomozást vezető bolíviai ügyész 39 személyt vádolt meg terrorizmusban és államellenes összeesküvésben való részvétellel a 2009. áprilisában, egy Santa Cruz-i szállodában felszámolt, Rózsa Flores Eduardo vezette külföldi csoport kapcsán. Az ügyész annak idején közölte, hogy a 39 személyből 18-an külföldön vagy ismeretlen helyen szökésben vannak. Marcelo Soza a külföldi csoport hátterében álló szervezkedés fő vádlottjának Santa Cruz kormányzójának testvérét, Pablo Humberto Costas Aguilerát nevezte meg, ő irányította volna Rózsáék behívását, tevékenységük finanszírozását, így tudomása volt a fegyverek beszerzéséről. A vád szerint a Las Americas szállodában lelőtt – gyakorlatilag kivégzett – Rózsa, a romániai Magyarosi Árpád és az ír Micheal Dwyer hajtotta végre a Julio Terrazas püspök rezidenciája elleni bombamerényletet.

Mint azt számos alkalommal megírtuk, ellenzéki politikusok, a bolíviai sajtó egy része, miként az amerikai nagykövetnek a WikiLeaks által hazaküldött jelentése is arra következtetésre jutottak, hogy az állítólagos terrorista összeesküvést valószínűleg Evo Morales kormányzatának emberei kreálták, vagy legalábbis menetközben manipulálták a Santa Cruz-i autonómiamozgalom hívására érkezett Rózsa-féle csoportot. Ezt titokban készített videofelvételek is alátámasztják, mint például, hogy a belügyminisztérium munkatársai adtak át 31 ezer dollárt Rózsáék gépkocsivezetőjének, alias El Viejónak. Kezdetben ő volt a vád koronatanúja, majd rejtélyes eltűnése, miként hasonlóan titokzatos visszatérte adott muníciót a sajtónak. Jelenleg börtönben van, nem véletlenül éppen Cochabambában. Állítólag készült videofelvétel arról is, ahogy Rózsa Flores kapott volna pénzes borítékot egy belügyestől – ez azonban eleddig nem került nyilvánosságra. Mindenesetre fotó örökítette meg Rózsa és Walter Andrede baráti találkozását, márpedig ez utóbbi volt később a parancsnoka annak a különleges osztagnak, amely a Las Americas szállodában végzett a terrorizmussal gyanúsított csoport három tagjával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.