Április végén távozhat a Topolánek-kabinet

Csehországban október második felében tartják az előrehozott választásokat. Jirí Paroubek szerint legkésőbb három héten belül szakértői kormánya lehet az országnak.

Csehországban október 16-án és 17-én lesznek az előrehozott képviselőházi választások – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Jirí Paroubek, az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) elnöke, miután négyszemközt tárgyalt Mirek Topolánek ügyvezető kormányfővel.

Érdeklődésünkre a prágai kormányhivatalban azt válaszolták, hogy az egyezséget még a két kisebb kormánypártnak is jóvá kell hagynia. Jirí Cunek, a Kereszténydemokrata – Néppárt (KDU-CSL) és Martin Bursik, a zöldek (SZ) elnöke több mint valószínűnek tartotta ezt az időpontot. Leginkább a kommunisták (KSCM) ragaszkodnak a hamarabbi, szeptember végi voksoláshoz.

A baloldali párt vezetője szerint elvi egyezség született a szakértői kormány felállításáról is, amelynek feladata a parlamentben elfogadásra váró válságkezelő intézkedések végrehajtása és a jövő évi költségvetés előkészítése lesz. Ebben a testületben olyan szakemberek kapnának helyet, akiket mind az öt parlamenti párt támogat.

- Mivel Mirek Topolánek nem hajlandó meneszteni a belügyminisztert és a legfőbb államügyészt, ahogy azt követeltük, ezért legfeljebb április végéig maradhatnak. Lehetőleg még e hét végéig meg kell egyezniük az új kormányfő személyéről, majd a javaslata alapján a kabinet tagjairól is. Ha ez addigra nem sikerül, akkor közölnöm kell Václav Klaus államfővel, hogy a parlamenti pártok nem tudnak megegyezni, ezért a kialakult helyzet megoldásában és a miniszterelnök-jelölt kiválasztásában szabad keze lesz – hangoztatta Jirí Paroubek.

A kormánypárti vezetők álláspontja még nem egyértelmű. Mirek Topolánek több változatot is elképzelhetőnek tart, többek között azt is, hogy a kabinetje az európai parlamenti választásokig vagy Csehország soros uniós elnökségének -tehát június- végéig nem távozna.

A cseh államfő az elmúlt héten többször is hangsúlyozta, hogy az ügyvezető kabinet működőképessége meglehetősen korlátozott. - A jelenlegi gazdasági helyzetben és országunk soros uniós elnöksége idején különösen fontos, hogy Csehországnak mielőbb teljes értékű kabinetje legyen – szögezte le.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.