Április végén választanak Szerbiában

Április 24-ére írta ki a szerb államfő az előrehozott parlamenti választásokat. Az állami tévé egyenes adásban közvetítette, amint Tomiszlav Nikolics aláírta a parlament feloszlatásáról szóló határozatot.

Az államfő azután döntött így, hogy csütörtökön megkapta a szerb kormány erre vonatkozó indítványát, amelyet Alakszandar Vucsics miniszterelnök azzal indokolt, hogy a kabinetnek erősebb mandátumra van szüksége a reformok végigviteléhez és az európai uniós csatlakozási tárgyalások sikeres lezárásához. A kormány szerint meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi vezetés bírja-e az állampolgárok bizalmát, vagy esetleg egy másik politikai opciót részesítenének-e előnyben.

A pénteki bejelentést követően Nikolics újságíróknak azt mondta, reméli, hogy Szerbia folytatja a megkezdett reformokat, és nem tér le arról az útról, amelyen most halad. Kiemelte, hogy tisztességes és demokratikus választásokat vár. Mint az MTI írja, a köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az országnak külső kihívásokkal, elsősorban a migránsválsággal is meg kell küzdenie a kampány során, hiszen Belgrád nem teheti meg, hogy a választások miatt nem foglalkozik a térséget érintő gondokkal, ugyanakkor kiemelte, hogy az ország felkészült ezekre a problémákra.

A jelenlegi kormány az új miniszterelnök és a tárcavezetők kinevezéséig már nem hozhat határozatokat, és nem fogadhat el törvényjavaslatokat, kivéve, ha azokat törvényben megszabott határidők kötik, illetve ha az államérdek, az ország védelme vagy valamilyen természeti, gazdasági vagy ipari katasztrófa azt indokolttá teszi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.