Apja árnyékával küzd Fujimori

Hiába látogatott el Peru legelszigeteltebb falvaiba és táncolt a helyi indiánokkal, úgy néz ki, Keiko Fujimorit továbbra is a 25 éves börtönbüntetését töltő apjával azonosítják, s ezúttal sem foglalhatja el az elnöki széket. 

 A 31 milliós latin-amerikai országban vasárnap tartották az elnökválasztás második fordulóját, és a választási iroda legfrissebb eredményei szerint a jobboldali Pedro Pablo Kuczinsky egykori kormányfő és pénzügyminiszter vezet 0,29 százalékponttal. Végeredmény csak a hét vége felé várható, miután az Egyesült Államokból és az Európából érkező voksokat is feldolgozták. 

Keiko Fujimori kampány közben. Sokan tartanak a kemény kéztől
Keiko Fujimori kampány közben. Sokan tartanak a kemény kéztől
Janine Costa / Reuters

Szakértők szerint az európai szavazók a 77 éves egykori Wall Street-i bankárt preferálják, akinek zsidó édesapja azután menekült el Berlinből, hogy Adolf Hitler hatalomra jutott. Az USA-ban élő peruiak többsége azonban 2011-ben Fujimorinak szavazott bizalmat, ám a 41 éves politikus akkor alulmaradt a baloldali Ollanta Humalával szemben.

A japán származású Fujimori az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy kilépjen apja árnyékából. Alberto Fujimori 1990 és 2000 között vezette Perut, többek között a baloldali gerillák ellen indított kegyetlen hadjárattal és az államkassza kifosztásával vétetve észre magát. Az emberi jogok megsértése és korrupció miatt 2009-ben 25 évre ítélték.

Fujimori megítélése ennek ellenére ellentmondásos. Bár Dél-Amerika utolsó diktátorának is nevezték, az ellene zajló per közepén 2008-ban a peruiak kétharmada azt állította, hogy jó emlékei vannak az elnökségéről, amely gazdasági stabilitást hozott az ország számára.

Az El Paísnak nyilatkozó perui politológus, Paula Munoz szerint sokan attól tartanak, hogy a jobboldali populista hagyományokat folytató lánya a megválasztása esetén hasonlóan kemény kézzel vezetné az országot. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.