Apartheid-vád a Daimler ellen

Az egykori dél-afrikai fajüldöző rezsim áldozatainak egy csoportja keresetet nyújtott be egy New York-i bíróságon a német Daimler autógyár ellen a volt pretoriai apartheid-rendszer támogatásának gyanújával.

A vádlottak padján a német autóóriás mellett egy ugyancsak német, mégpedig fegyvergyártással foglalkozó cég, a Rheinmetall, továbbá neves amerikai konszernek, a Ford, a General Motors és az IBM ülnek majd. Egy amerikai bírónő engedélyezte az ügy tárgyalását, amit a szóban forgó cégek megfellebbeztek.

A Financial Times Deutschland szerint a Daimler és "társai" ellen a keresetet benyújtók azt a vádat fogalmazták meg, hogy a hetvenes, illetve a nyolcvanas években a szóban forgó cégek üzleti, illetve kereskedelmi kapcsolataikkal, eladásaikkal közvetve támogatták a fajüldöző rezsimet, megszegve az ENSZ erre vonatkozó embargóját is.

Amennyiben a bíróságot illetékesnek találják, és az - a fellebbezés elutasítása esetén - helyt ad a keresetnek, a Daimlert magas kártérítési kötelezettség, továbbá jelentős tekintélyvesztés fenyegeti - írta a német lap, utalva arra is, hogy a per egyfajta dominóhatást válthat ki. A jövőben ugyanis hasonló perekkel - vagy legalábbis jogi következményekkel - nézhetnek szembe az Egyesült Államokban azok az európai konszernek, amelyek politikailag szalonképtelennek vagy kényesnek tartott országoknak szállítanak. Mindez abban az esetben is érvényes, ha amerikai cégek egyáltalán nem szerepelnek az ügyletben.

A Daimler szóvivője elismerte, hogy precedens jellegű esetről van szó. Elismerte azt is, hogy abban az időben a német autógyár különböző járműveket szállított a dél-afrikai rezsimnek. "Szállításait ugyanakkor jóváhagyta az akkori német kormány" - közölte a szóvivő, hozzátéve azt is: egy független bizottság 1999-ben megvizsgálta a történteket, és semmi fajta vétséget nem állapított meg. A szóvivő szerint ezért az apartheid-rezsim támogatásának gyanúja alaptalan.

A Daimler mellé állt a kormány, amely szerint a tervezett amerikai bírósági eljárás elfogadhatatlan beavatkozást jelent, és sérti a német állami szuverenitást. Az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy külföldiek is pert indíthassanak olyan, az Egyesült Államokban üzleti tevékenységet folytató cégek ellen, amelyek megsértik az emberi jogokat.

A fellebbezés ügyében a döntés nyár közepére, a dél-afrikai labdarugó világbajnokság júniusi megnyitójának táján várható. Mindez az időzítés szempontjából is meglehetősen kényes a Daimler számára, az ugyanis a német válogatott fő szponzora.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.