Apák, nemcsak faterok

Szívesen vállalnak apaságot a német férfiak, s a gyerek, illetve a család érdekében egyre többen mennek közülük a megreformált „gyesre”. Ez utóbbi bevezetése a nagykoalíciós Merkel-kormány kereszténydemokrata családügyi minisztere, az egyébként hétgyermekes Ursula von der Leyen nevéhez fűződik. A 2007-től érvényes rendelkezés értelmében minden gyerek után az otthon maradó egyik szülő gyesként 12 hónapon keresztül korábbi nettó jövedelme 67 százalékát – minimum 300, maximum 1800 eurót - kaphatja meg havonta, s emellett még legfeljebb heti 30 órás munkát is vállalhat. Azt, hogy a 12 hónapból mennyit vállal a mama, illetve a papa, a családok igényei-lehetőségei szerint szabadon lehet variálni.

Von der Leyen a reformmal elsősorban annak a hagyományos konzervatív felfogásnak üzent hadat, hogy a nők helye „otthon, a családi tűzhelynél van”. A németül Elterngeldnek nevezett gyes sikere azt mutatja, hogy a papák szívesen vállalnak „családi szünetet”. A most közzétett friss statisztikai adatok szerint a kérelmezők közel 14 százaléka férfi. A tartományok között Berlin vezet, itt a gyes-kérelmek több mint 17 százaléka származik férfiaktól. Második helyen a mélykonzervatívnak tar-tott Bajorország található 16 százalékot meghaladó férfi-aránnyal.

A papás gyesek esetében nem elhanyagolható szerepet játszanak az anyagi megfontolások. Miután a férfiak jövedelme általában magasabb, mint a nőké, a családok jobban járnak, ha a papa marad otthon. Berlinben az átlagos gyes férfiaknál 806 eurót, nőknél 594 eurót tesz ki. Bajorországban vagy Hamburgban a különbség még nagyobb: a délnémet tartományban az apáknak átlagosan 1147, az anyáknak 634 eurót folyósítanak, az északi kikötővárosban 1038, il-letve 657 eurót tesz ki az állami támogatás.
Berlinben elsősorban a középosztálybeli családoknál számít normálisnak, hogy az apa marad otthon.

A médiában dolgozó Christoph Podewillnek tíz hónapot vállalt be, elsősorban azért, hogy segítse ügyvédként dolgozó élettársa karrierjét. Podewill munkaadója is rugalmasan viszonyult a dologhoz, a gyesre ment munkatárs a számítógép és az internet segítségével otthonról tud dolgozni, amikor kislánya éppen alszik. Hasonlóképpen pozitív tapasztalatokat szerzett, s akár újra nekifutna Christian Rumpke. A 38 éves közgazdász kisfiával két hónapos gyesre ment, s azt is elosztva vette ki. Amikor munkahelyén bejelentette szándékát, még próbaidős munkatárs volt. Munkaadója egy percig sem habozott határozatlan idejű szerződéses munkatársként átvenni őt. Az összkép azonban nem ilyen rózsás, von der Leyennek nem győzi ismételgetni: a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a társadalmi szerepváltozásokhoz.

A Bertelsmann Alapítvány megbízásából készült tanulmányból az derül ki: a német férfiak döntő része szívesen alapít családot, de csak akkor, ha a gyermekvállalás anyagi alapjait is biztosítani tudja. A megkérdezett férfiak több mint 57 százaléka kizárta, hogy egyetemista vagy pályakezdő korban apaságot vállalna.

(BERLIN)

Ursula von der Leyen: a család győz
Ursula von der Leyen: a család győz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.