Anyja kivégzésére képezték ki a négyéves gyereket

„Az Iszlám Állam a Korán tanításaira és arab nyelvre tanította a fiamat, és arra, hogyan kell imádkozni, és hogy kell használni a kardot. Azt mondták neki, a jazidik hitetlenek, és le kell őket győzni. Egyszer egy fegyveres kardot adott a kezébe, és azt mondta, ezzel kell megölnie az anyját” – a 35 éves Bohar a poklok poklát járta meg azután, hogy tavaly augusztusban a Szindzsár-hegytől délkeletre a négy gyermekével együtt elkapták az Iszlám Állam fegyveresei.

A nő a Daily Mailnek mesélt a szenvedéseiről az északi-iraki Dahúk városának menekülttáborában. Azután, hogy tavaly augusztusban az Iszlám Állam fogságába estek, a családot a moszuli Badush börtönbe hurcolták. Itt az idősebbik lányát és fiát elszakították Bohartól. A kétségbeesett anya csak később, az ismerőseitől hallotta, hogy a gyerekeket a szélsőséges szunnita szervezet fellegvárának számító Rakkába vihették, és nagy esély van rá, hogy még mindig ott vannak. Bohar a tizennégy éves lányával és négyéves fiával, Hamóval a Tal-Afar börtönbe került, ahol embertelen körülmények között kellett élniük. 

Jazidi nők Dahúkban. az Iszlám Állam azt akarja, hogy fájjon
Jazidi nők Dahúkban. Az Iszlám Állam azt akarja, hogy fájjon
Ariana Cubillos / Reuters

„Vizeletet kevertek a víztartályba, az ételbe pedig üvegdarabokat szórtak. Azt akarták, hogy fájjon” – idézi a Daily Mail a nő szavait. Ahogy megkezdődtek az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció légicsapásai, a helyzet még rosszabbra fordult. Amikor meglátták az amerikai vadászgépeket, a dzsihadisták ütötték-verték a foglyaikat.

Egy idő után a csonka család egy faluba került, ahol a foglyok naponta egyszer meleg ételt kaptak – igaz, tele morfiummal, hogy elkábuljanak, és meg se próbálkozzanak a szökéssel. Azokat, akik mégis menekülni vagy akár telefonálni akartak, könyörtelenül kivégezték.

Novemberben Bohar és a két vele maradt gyermeke is Rakkában kötött ki, ahol az anya viszontlátta az elfogásukkor elszakított fiát, akiből az Iszlám Állam gyilkológépet akart faragni. Csakhogy a fiú nem engedelmeskedett, fellázadt, amit a dzsihadisták nem nézték jó szemmel. Anyja is látta, ahogy keményen megbüntetik ellenszegüléséért.

Bohart és két vele maradó gyermekét az Iszlám Állam áruba bocsátotta a rakkai rabszolgapiacon. Itt szakították el tőle a 14 éves kislányát is, akit az Iszlám Állam egyik fegyverese vett meg, Bohar és a fia pedig egy szíriai férfihoz került, aki borzasztóan bánt velük. Enni is alig kaptak, két hónap múlva pedig a férfi megvált tőlük. Ezúttal egy szaúdi férfi vette meg őket, Omar Al-Najde, az Iszlám Állam egy magas rangú parancsnoka. Najde mellett a két másik jazidi lánnyal együtt rabszolga lett, a négyéves fia pedig a szunnita szélsőségesek kiképzőtáborába került. Hamót a Korán mellett arab nyelvre és harcolni tanították. Így arra is, hogyan kell elsütni egy fegyvert, és hogyan lehet lefejezni valakit egy karddal.

Hamo kiképzése már négy hónapja tartott, ám akkor Boharnak fiával és a két jazidi lánnyal sikerült Törökországba szöknie. Innen kerültek Dahúkba, ahol a menekülttáborban a nő találkozott a férjével. A család egy része ismét együtt van, de Hamo máig nem tud arról beszélni, miken ment keresztül a kiképzés során. Amikor erről faggatják, csak felemeli a jobb mutatóujját és balról jobbra elhúzza azt a nyaka előtt. És nem értek véget Bohar szenvedései sem. A nő máig nem hallott azokról a családtagjairól, akik az Iszlám Állam fogságában maradtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.